У ЦОЗ розповіли, як уникнути переїдання під час застілля в новорічну ніч
Центр громадського здоров'я МОЗ України надав поради, як виважено підійти до приготування святкового столу та уникнути проблем з травленням.
Про це в середу, 30 грудня, повідомляється на сторінці ЦОЗ в Facebook, передає Час Пік.
Так, рекомендується скористатися принципом тарілки здорового харчування, розробленої за участю фахівців ЦОЗ.
Згідно з рекомендаціями, 1/2 тарілки повинні складати овочі та фрукти.
"Однак не заповнюйте половину її обсягу картоплею, адже в ній високий вміст крохмалю", - зазначають у ЦОЗ.
1/4 тарілки повинні заповнювати цільнозернові продукти. Цілісні і неочищені зернові: ячмінь, пшениця, вівсянка, гречка, неочищений рис, а також страви, виготовлені з них.
Ще 1/4 тарілки наповніть білковими продуктами, наприклад, рибою, куркою, квасолею, горіхами. Їх можна додати в салат і вони добре поєднуються з овочами.
Для приготування та заправки страв рекомендується обирати в помірній кількості рослинні олії: оливкову, ріпакову, кукурудзяну, соняшникову, арахісову тощо. Необхідно уникати частково гідрогенізованих масел, які містять шкідливі трансжири.
Також необхідно пити більше води, але варто відмовитися від солодких напоїв.
"Що ж стосується алкоголю, то навіть у свята потрібно пам'ятати: будь-яка доза небезпечна для організму. Але якщо не вдається зовсім відмовитися від спиртного, то віддавайте перевагу невеликій кількості натурального червоного вина", - йдеться в повідомленні.
Читайте також: "Грядуть екологічні та техногенні катастрофи": передбачення пророка на найближчі кілька років
Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк.