
Православні християни 25 січня вшановують святу великомученицю Тетяну Римську, яка допомагала хворим, бідним та нужденним. Також в цей день святкують День студентства та іменини всіх, хто носить ім'я Тетяна.
Церква шанує святу мученицю Татіану Римську щороку 25 січня. Мучениця піддалася тортурам за віру при імператорі Олександрі у III столітті, повідомляє Час Пік.
	
	Історія
Тетянин день нерозривно пов'язаний з Днем студента. День російського студентства встановлено в пам'ять про мученицю Татіану Римську. Мучениці Татіані в церкві ставлять свічки за успіхи в навчанні.
	Міжнародний День студентів відзначають 17 листопада, але біля витоків стоїть історія Російської імперії.
	12 січня 1755 року (25-го за новим стилем) імператрицею Єлизаветою Петрівною було підписано указ щодо заснування Московського університету.
Після підписання документа "Тетянин день" стали святкувати спочатку як день народження університету, а пізніше як свято російського студентства.
Саме з того часу в Росії святу Тетяну стали вважати покровителькою студентів. Державним свято стало у 2005 році, хоча студенти його відзначають з 1755 року.
В Україні День студента святкують двічі на рік – 17 листопада та 25 січня. Саме в ці дні свято об'єднує молодь, яка навчається в різних куточках світу.
	Студентські традиції
Тетянин день - свято для студентів, привід не тільки відволіктися від наук, а й можливість залучити хороші оцінки за допомогою спеціальних ритуалів.
Головна студентська традиція - заклик "шари". У ніч на 25 січня студенти на балконі трясуть заліковкою, закликаючи "Шара, прийди!". У відповідь має прозвучати "Вже в дорозі!", але вимовити це повинен не студент. Ритуал допомагає отримати "потрібні" оцінки "на шару".
	
	Традиції святкового столу: що обов'язково в Тетянин день має бути на столі
- Старовинна традиція на Тетянин день зазивати весну, запрошуючи швидше світило повернутися до людей і прогнати люті водохресні морози.
 - Є повір'я, що дівчинки, які народилися 25 січня, будуть хорошими господинями.
 - Цей день за старих часів називався ще "Солнишем". Хліб - символ сонця.
 - У Тетянин день прийнято пекти короваї. Цим зазвичай займалися старші жінки в сім'ї. Господині діставали коровай з печі, давали хлібу трохи охолонути і ще теплим давали всім членам сім'ї по шматку хліба.
 - За традицією кожен член сім'ї повинен був з'їсти шматочок від такого короваю, щоб сонце дало йому трохи свого тепла.
 
	_7.jpg)
	Рецепти
	Старовинний рецепт короваю
Інгредієнти:
- молоко - 2 ст.,
 - яйце - 10 шт.
 - масло - 0,5 ст.,
 - дріжджі - 1 ст. л.,
 - борошно - скільки візьме тісто,
 - сухарі - для посипання форми.
 
Спосіб приготування:
	До молока додайте яйця, попередньо відокремивши жовтки від білків, і збийте окремо.
	Влийте половину розтопленого масла (або все, якщо хочете здобніше). Покладіть в масу дріжджі та борошно. Замішуйте негусте тісто. Тісто поставте в тепле місце і дайте йому добре підійти.
Потім півгодини бийте дерев'яною лопаткою, примовляючи: "Хліб-батюшка, ситним утворяйся, рости-піднімайся; як сонце, як білий світ на землі твердо стоять, землю зберігають, так і ти всьому моєму роду-сімейству на здоров'їце, на добро, на любов, на життя вроди".
Дайте тісту ще раз добре підійти. Форму змастіть маслом, обсипте сухарями, викладіть тісто та випікайте.
	
	Торт "Тетянин день"
Інгредієнти:
Макові коржі
- сметана - 130 г,
 - сода - 1 ч. л.,
 - яйце - 2 шт.,
 - цукор - 110 г,
 - борошно - 130 г,
 - мак - 40 р.
 
Коржі з родзинками
- сметана - 130 г,
 - сода - 1 ч. л.,
 - яйце - 2 шт.,
 - цукор - 90 г,
 - борошно - 150 г,
 - ізюм - 150 г.
 
Крем
- сметана - 400 г,
 - молоко згущене ( варене) - 350 г.
 
Спосіб приготування:
Макові коржі:
У сметану додати соду та перемішати. Яйця розтерти з цукром. Суміші перемішати. Додати борошно і мак, перемішати, викласти тісто у форму та випікатися в розігрітій до 180 градусів духовці 30-35 хвилин.
Коржі з родзинками: родзинки попередньо залити гарячою водою. Готуємо за принципом макових коржів.
Крем: З'єднати сметану та варене згущене молоко. Збити міксером до однорідного стану.
Остиглі коржі розрізати на дві частини. Збираємо торт, чергуючи макові коржі та коржі з родзинками і промазуючи їх кремом.
	_7.png)
	Сосиски в хрусткій хлібній оболонці   
	Інгредієнти:
- тостовий хліб,
 - яйце - 2 шт.,
 - сосиски молочні - 6 шт.,
 - сухарі панірувальні - 6 ст. л.,
 - перець чорний мелений, сіль - за смаком,
 - олія (соняшникова) - 120 мл.
 
Спосіб приготування:
Зрізаємо з скибочки хліба скоринки, з усіх 4-х сторін. Качалкою розкачати хлібну пластину. Сосиски без оболонок загортаємо в хлібні пластини.
Виделкою перемішуємо яйця з сіллю і перцем та в цю суміш опускаємо сосиски в хлібі. Після яєчної суміші сосиски паніруємо в сухарях.
Обсмажуйте сосиски з усіх боків до хрусткої скоринки.
	Вафельний торт з вареним згущеним молоком
Інгредієнти:
- вафельні коржі,
 - масло (вершкове),
 - згущене молоко (варене),
 - горіхи (волоські).
 
Спосіб приготування:
Приготувати крем на основі вареного згущеного молока та вершкового масла. Промазати кремом вафельні коржі.
Очищені та підсушені в духовці волоські горіхи подрібнити до отримання крихти. Накрити торт харчовою плівкою та залишити у холодильнику на 2-3 години.
	_8.png)


_5.png)














