23.01.2021, 20:30

Тетянин день: історія свята і що обов'язково має бути на столі в цей день

Татьянин день

Православні християни 25 січня вшановують святу великомученицю Тетяну Римську, яка допомагала хворим, бідним та нужденним. Також в цей день святкують День студентства та іменини всіх, хто носить ім'я Тетяна.

Церква шанує святу мученицю Татіану Римську щороку 25 січня. Мучениця піддалася тортурам за віру при імператорі Олександрі у III столітті, повідомляє Час Пік.

25 января чтят святую великомученицу Татьяну Римскую

Історія

Тетянин день нерозривно пов'язаний з Днем студента. День російського студентства встановлено в пам'ять про мученицю Татіану Римську. Мучениці Татіані в церкві ставлять свічки за успіхи в навчанні. 

Міжнародний День студентів відзначають 17 листопада, але біля витоків стоїть історія Російської імперії.
12 січня 1755 року (25-го за новим стилем) імператрицею Єлизаветою Петрівною було підписано указ щодо заснування Московського університету.

Після підписання документа "Тетянин день" стали святкувати спочатку як день народження університету, а пізніше як свято російського студентства.

Саме з того часу в Росії святу Тетяну стали вважати покровителькою студентів. Державним свято стало у 2005 році, хоча студенти його відзначають з 1755 року.

В Україні День студента святкують двічі на рік – 17 листопада та 25 січня. Саме в ці дні свято об'єднує молодь, яка навчається в різних куточках світу.

Студентські традиції

Тетянин день - свято для студентів, привід не тільки відволіктися від наук, а й можливість залучити хороші оцінки за допомогою спеціальних ритуалів.

Головна студентська традиція - заклик "шари". У ніч на 25 січня студенти на балконі трясуть заліковкою, закликаючи "Шара, прийди!". У відповідь має прозвучати "Вже в дорозі!", але вимовити це повинен не студент. Ритуал допомагає отримати "потрібні" оцінки "на шару". 

Студенческие традиции

Традиції святкового столу: що обов'язково в Тетянин день має бути на столі

  • Старовинна традиція на Тетянин день зазивати весну, запрошуючи швидше світило повернутися до людей і прогнати люті водохресні морози.
  • Є повір'я, що дівчинки, які народилися 25 січня, будуть хорошими господинями.
  • Цей день за старих часів називався ще "Солнишем". Хліб - символ сонця.
  • У Тетянин день прийнято пекти короваї. Цим зазвичай займалися старші жінки в сім'ї. Господині діставали коровай з печі, давали хлібу трохи охолонути і ще теплим давали всім членам сім'ї по шматку хліба.
  • За традицією кожен член сім'ї повинен був з'їсти шматочок від такого короваю, щоб сонце дало йому трохи свого тепла.

В Татьянин день принято печь караваи

Рецепти

Старовинний рецепт короваю

Інгредієнти:

  • молоко - 2 ст.,
  • яйце - 10 шт.
  • масло - 0,5 ст.,
  • дріжджі - 1 ст. л.,
  • борошно - скільки візьме тісто,
  • сухарі - для посипання форми.

Спосіб приготування: 

До молока додайте яйця, попередньо відокремивши жовтки від білків, і збийте окремо.
Влийте половину розтопленого масла (або все, якщо хочете здобніше). Покладіть в масу дріжджі та борошно. Замішуйте негусте тісто. Тісто поставте в тепле місце і дайте йому добре підійти.

Потім півгодини бийте дерев'яною лопаткою, примовляючи: "Хліб-батюшка, ситним утворяйся, рости-піднімайся; як сонце, як білий світ на землі твердо стоять, землю зберігають, так і ти всьому моєму роду-сімейству на здоров'їце, на добро, на любов, на життя вроди".

Дайте тісту ще раз добре підійти. Форму змастіть маслом, обсипте сухарями, викладіть тісто та випікайте.

Старинный рецепт каравая

Торт "Тетянин день"

Інгредієнти:

Макові коржі

  • сметана - 130 г,
  • сода - 1 ч. л.,
  • яйце - 2 шт.,
  • цукор - 110 г,
  • борошно - 130 г,
  • мак - 40 р.

Коржі з родзинками

  • сметана - 130 г,
  • сода - 1 ч. л.,
  • яйце - 2 шт.,
  • цукор - 90 г,
  • борошно - 150 г,
  • ізюм - 150 г.

Крем

  • сметана - 400 г,
  • молоко згущене ( варене) - 350 г.

Спосіб приготування: 

Макові коржі:

У сметану додати соду та перемішати. Яйця розтерти з цукром. Суміші перемішати. Додати борошно і мак, перемішати, викласти тісто у форму та випікатися в розігрітій до 180 градусів духовці 30-35 хвилин.

Коржі з родзинками: родзинки попередньо залити гарячою водою. Готуємо за принципом макових коржів.

Крем: З'єднати сметану та варене згущене молоко. Збити міксером до однорідного стану.

Остиглі коржі розрізати на дві частини. Збираємо торт, чергуючи макові коржі та коржі з родзинками і промазуючи їх кремом.

Торт "Татьянин день"

Сосиски в хрусткій хлібній оболонці   

Інгредієнти:

  • тостовий хліб,
  • яйце - 2 шт.,
  • сосиски молочні - 6 шт.,
  • сухарі панірувальні - 6 ст. л.,
  • перець чорний мелений, сіль - за смаком,
  • олія (соняшникова) - 120 мл.

Спосіб приготування: 

Зрізаємо з скибочки хліба скоринки, з усіх 4-х сторін. Качалкою розкачати хлібну пластину. Сосиски без оболонок загортаємо в хлібні пластини. 

Виделкою перемішуємо яйця з сіллю і перцем та в цю суміш опускаємо сосиски в хлібі. Після яєчної суміші сосиски паніруємо в сухарях.

Обсмажуйте сосиски з усіх боків до хрусткої скоринки.

Сосиски в хрустящей хлебной оболочке

Вафельний торт з вареним згущеним молоком

Інгредієнти:

  • вафельні коржі, 
  • масло (вершкове), 
  • згущене молоко (варене), 
  • горіхи (волоські).

Спосіб приготування: 

Приготувати крем на основі вареного згущеного молока та вершкового масла. Промазати кремом вафельні коржі.

Очищені та підсушені в духовці волоські горіхи подрібнити до отримання крихти. Накрити торт харчовою плівкою та залишити у холодильнику на 2-3 години.

Вафельный торт с вареной сгущенкой

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк