16.01.2021, 19:14

Рецепти на Водохреща і Водохресний Святвечір: що готувати і коли треба поститися

крещение

Наближається велике свято, яке завершує зимові святки - Хрещення Господнє. Йому передує Водохресний Святвечір, якому наші предки також надавали великого значення. В Україні в минулі століття склалися традиції, пов'язані з харчуванням у ці особливі дні.

У наших предків було прийнято накривати стіл на всі великі свята. Водохреща і Водохресний Святвечір - не виняток, але меню в ці дні відрізняється, повідомляє Час Пік.

Що готували наші предки на Водохреща

Традиційно православні віруючі витримують одноденний піст напередодні Водохреща, 18 січня. Тому і стіл в цей день - пісний. Головна страва на столі, як і в інші зимові свята - кутя. Але якщо на Різдво готують багату кутю, на Маланку - щедру, то водохресна кутя - голодна.

На Водохресний Святвечір в старовину зазвичай готували пісний борщ, вареники, пісні пироги, капусту і рибу. Часто пекли печиво у вигляді хрестів. В якості напою подавали узвар із сухофруктів.

Безпосередньо на Водохреща, 19 січня, подаються вже не пісні страви. Наші предки рано вранці йшли до церкви святити воду, потім випивали натщесерце святої води і тільки після цього сідали за стіл.

Нерідко головним блюдом на водохресному застіллі було запечене порося. Готували й інші м'ясні страви: ковбасу, кров'янку, печеню, буженину. Запікали рибу, робили всіляку випічку і напої.

Сьогодні багато народних традицій вже забулися, але чому б не порадувати своїх близьких, накривши святковий стіл на Водохреща? Пропонуємо вашій увазі кілька пісних і не пісних страв, які підходять для цього свята.

Кутя з цукатами

Голодна кутя готується на воді, без жирних заправок. Страва вийде не тільки смачною, але й красивою, якщо додати в неї різнокольорові цукати.

Що знадобиться:

  • Рис - 1 склянка;
  • Вода - 3 склянки;
  • Родзинки - 100 г;
  • Цукати - 100 г;
  • Мед - 3 ст. л.

Можна використовувати цукати з будь-яких фруктів, їх потрібно подрібнити при необхідності, щоб вийшли невеликі кубики. Родзинки запарюємо окропом на 20 хвилин.

Рис промиваємо і залишаємо в холодній воді на 20 хвилин. Потім в каструлі доводимо до кипіння 3 склянки води, всипаємо рис і варимо до готовності: рис повинен стати м'яким, а зайва вода - випаруватися.

У рис додаємо родзинки, цукати і мед, перемішуємо. Кутя готова.

кутья

Пісний борщ з грибами

Що знадобиться:

  • Гриби сушені - 50 г;
  • Буряк - 2 шт. середніх;
  • Морква - 2 шт. середніх;
  • Картопля - 4-5 шт.;
  • Капуста - чверть невеликої головки;
  • Помідори - 2 шт. або томатна паста - 2 ст. л.;
  • Цибуля ріпчаста - 2 шт.;
  • Корінь селери - 50 г.;
  • Олія соняшникова - 3 ст. л.;
  • Сіль, червоний або чорний перець - за смаком.

Сушені гриби слід попередньо замочити у воді на кілька годин. Цибулю дрібно нарізаємо, буряк і моркву ріжемо соломкою, все це тушкуємо на сковороді з соняшниковою олією 5-7 хвилин, потім додаємо томатну пасту або очищені від шкірки і подрібнені помідори, тушкуємо ще 7 хвилин.

Картоплю, корінь селери і гриби нарізаємо і кладемо в киплячу воду. Через 10 хвилин в каструлю відправляємо тушковані овочі. Шаткуємо капусту і кладемо в каструлю, варимо близько 15 хвилин. В кінці варіння солимо борщ. Можна за бажанням додати кілька горошин чорного перцю або шматочок перцю-чилі.

борщ

Вареники з капустою

Для тіста:

  • Борошно - 3 склянки;
  • Вода - 3/4 склянки;
  • Сіль - 0,5 ч. л.

Для начинки:

  • Капуста - 1 кг свіжої або 900 г квашеної;
  • Цибуля ріпчаста - 2 шт.;
  • Морква - 1 шт.;
  • Томатна паста - 2 ст. л.;
  • Корінь петрушки - 1 шт.;
  • Соняшникова олія - ​​2 ст. л.;
  • Цукор - 1 ст. л.;
  • Сіль, перець - за смаком.

Для заправки:

  • Цибуля ріпчаста - 1 шт.;
  • Соняшникова олія - ​​2 ст. л.

Дрібно нашатковану свіжу капусту або віджату квашену протушкувати до м'якості з соняшниковою олією і томатною пастою. Окремо протушкувати натерті на дрібній тертці моркву, корінь петрушки і дрібно нарізану цибулю, з'єднати цю суміш з капустою, додати сіль, цукор, перець, перемішати і протушкувати ще кілька хвилин все разом.

З підготовленого тіста і начинки сформувати вареники, відварити в підсоленій воді. Перед подачею вареники полити олією з підсмаженою цибулею.

вареники

Оселедець в гострому томатному соусі

Що знадобиться:

  • Оселедець свіжоморожений, несолоний - 2 шт.;
  • Цибуля ріпчаста - 1 шт.;
  • Сіль - 1 ст. л.;
  • Цукор - 0,5 ст. л.;
  • Оцет - 2 ст. л.;
  • Перець червоний мелений - 0,5 ч. л.;
  • Олія соняшникова - 6 ст. л.;
  • Томатна паста - 1 ст. л.

Оселедець очистити від шкіри, видалити хребет і великі кістки. Філе, що вийшло, нарізати невеликими шматочками. Цибулю порізати півкільцями.

З'єднати соняшникову олію, оцет, сіль, цукор, томатну пасту і перець. Цим маринадом залити рибу з цибулею, ретельно перемішати і прибрати в холодильник. Страва буде готовою до вживання через 2 години.

сельдь

Котлети «Гнізда»

Що знадобиться:

  • Фарш - 800 г;
  • Молоко - 200 мл;
  • Цибуля - 1 шт.;
  • Хліб черствий - 70 г;
  • Сметана - 200 г;
  • Яйця - 2 шт.;
  • Сир твердий - 200 г;
  • Сіль, перець, зелень - за смаком.

М'ясо для фаршу можна брати будь-яке - свинину, телятину, курятину і т.д. Хліб замочити в половині молока, потім пропустити через м'ясорубку разом з м'ясом і цибулею. Додати сіль, перець, решту молока і вимісити фарш. Сформувати котлетки з поглибленням в центрі і викласти на деко.

Для начинки: сир натерти на крупній тертці, змішати з яйцями, сметаною і дрібно нарізаною зеленню. Начинкою наповнити поглиблення в котлетках.

Котлети запікаються в духовці при температурі 200 градусів 25-30 хвилин, поки начинка не зарум'яниться.

котлеты гнезда

Салат «Червоне море»

Що знадобиться:

  • Крабові палички - 200 г;
  • Помідори - 2 шт.;
  • Болгарський перець - 1 великий;
  • Сир твердий - 200 г;
  • Часник - 1-2 зубчики;
  • Сметана або несолодкий йогурт - 150 г;
  • Сіль за смаком.

Крабові палички, помідори і перець ріжемо досить великою соломкою, сир натираємо на крупній тертці, часник - на дрібній. В якості заправки можна використовувати сметану або грецький йогурт без наповнювачів. Салат перемішуємо, солимо за смаком.

салат

Кондитерська «ковбаса»

Що знадобиться:

  • Печиво - 0,5 кг;
  • Масло вершкове - 200 г;
  • Молоко - 0,5 склянки;
  • Цукор - 1 склянка;
  • Какао-порошок - 1 ст. л.;
  • Яйце - 1 шт.;
  • Горіхи (волоські або фундук) - 100 г.

Подрібнити печиво за допомогою блендера або качалки, щоб вийшли шматочки розміром до 1 см. Ядра горіхів також подрібнити.

Розтопити вершкове масло, додати цукор, молоко і какао, кип'ятити на слабкому вогні 15 хвилин, помішуючи. Зняти з вогню і охолодити, щоб маса стала ледь теплою. Збити яйце і вилити в масу, всипати печиво і горіхи, ретельно перемішати.

З маси сформувати товсту ковбаску, загорнути в харчову плівку і охолодити в холодильнику.

кондитерская колбаса

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк