Рецепти на Водохреща і Водохресний Святвечір: що готувати і коли треба поститися
Наближається велике свято, яке завершує зимові святки - Хрещення Господнє. Йому передує Водохресний Святвечір, якому наші предки також надавали великого значення. В Україні в минулі століття склалися традиції, пов'язані з харчуванням у ці особливі дні.
У наших предків було прийнято накривати стіл на всі великі свята. Водохреща і Водохресний Святвечір - не виняток, але меню в ці дні відрізняється, повідомляє Час Пік.
Що готували наші предки на Водохреща
Традиційно православні віруючі витримують одноденний піст напередодні Водохреща, 18 січня. Тому і стіл в цей день - пісний. Головна страва на столі, як і в інші зимові свята - кутя. Але якщо на Різдво готують багату кутю, на Маланку - щедру, то водохресна кутя - голодна.
На Водохресний Святвечір в старовину зазвичай готували пісний борщ, вареники, пісні пироги, капусту і рибу. Часто пекли печиво у вигляді хрестів. В якості напою подавали узвар із сухофруктів.
Безпосередньо на Водохреща, 19 січня, подаються вже не пісні страви. Наші предки рано вранці йшли до церкви святити воду, потім випивали натщесерце святої води і тільки після цього сідали за стіл.
Нерідко головним блюдом на водохресному застіллі було запечене порося. Готували й інші м'ясні страви: ковбасу, кров'янку, печеню, буженину. Запікали рибу, робили всіляку випічку і напої.
Сьогодні багато народних традицій вже забулися, але чому б не порадувати своїх близьких, накривши святковий стіл на Водохреща? Пропонуємо вашій увазі кілька пісних і не пісних страв, які підходять для цього свята.
Кутя з цукатами
Голодна кутя готується на воді, без жирних заправок. Страва вийде не тільки смачною, але й красивою, якщо додати в неї різнокольорові цукати.
Що знадобиться:
- Рис - 1 склянка;
- Вода - 3 склянки;
- Родзинки - 100 г;
- Цукати - 100 г;
- Мед - 3 ст. л.
Можна використовувати цукати з будь-яких фруктів, їх потрібно подрібнити при необхідності, щоб вийшли невеликі кубики. Родзинки запарюємо окропом на 20 хвилин.
Рис промиваємо і залишаємо в холодній воді на 20 хвилин. Потім в каструлі доводимо до кипіння 3 склянки води, всипаємо рис і варимо до готовності: рис повинен стати м'яким, а зайва вода - випаруватися.
У рис додаємо родзинки, цукати і мед, перемішуємо. Кутя готова.
Пісний борщ з грибами
Що знадобиться:
- Гриби сушені - 50 г;
- Буряк - 2 шт. середніх;
- Морква - 2 шт. середніх;
- Картопля - 4-5 шт.;
- Капуста - чверть невеликої головки;
- Помідори - 2 шт. або томатна паста - 2 ст. л.;
- Цибуля ріпчаста - 2 шт.;
- Корінь селери - 50 г.;
- Олія соняшникова - 3 ст. л.;
- Сіль, червоний або чорний перець - за смаком.
Сушені гриби слід попередньо замочити у воді на кілька годин. Цибулю дрібно нарізаємо, буряк і моркву ріжемо соломкою, все це тушкуємо на сковороді з соняшниковою олією 5-7 хвилин, потім додаємо томатну пасту або очищені від шкірки і подрібнені помідори, тушкуємо ще 7 хвилин.
Картоплю, корінь селери і гриби нарізаємо і кладемо в киплячу воду. Через 10 хвилин в каструлю відправляємо тушковані овочі. Шаткуємо капусту і кладемо в каструлю, варимо близько 15 хвилин. В кінці варіння солимо борщ. Можна за бажанням додати кілька горошин чорного перцю або шматочок перцю-чилі.
Вареники з капустою
Для тіста:
- Борошно - 3 склянки;
- Вода - 3/4 склянки;
- Сіль - 0,5 ч. л.
Для начинки:
- Капуста - 1 кг свіжої або 900 г квашеної;
- Цибуля ріпчаста - 2 шт.;
- Морква - 1 шт.;
- Томатна паста - 2 ст. л.;
- Корінь петрушки - 1 шт.;
- Соняшникова олія - 2 ст. л.;
- Цукор - 1 ст. л.;
- Сіль, перець - за смаком.
Для заправки:
- Цибуля ріпчаста - 1 шт.;
- Соняшникова олія - 2 ст. л.
Дрібно нашатковану свіжу капусту або віджату квашену протушкувати до м'якості з соняшниковою олією і томатною пастою. Окремо протушкувати натерті на дрібній тертці моркву, корінь петрушки і дрібно нарізану цибулю, з'єднати цю суміш з капустою, додати сіль, цукор, перець, перемішати і протушкувати ще кілька хвилин все разом.
З підготовленого тіста і начинки сформувати вареники, відварити в підсоленій воді. Перед подачею вареники полити олією з підсмаженою цибулею.
Оселедець в гострому томатному соусі
Що знадобиться:
- Оселедець свіжоморожений, несолоний - 2 шт.;
- Цибуля ріпчаста - 1 шт.;
- Сіль - 1 ст. л.;
- Цукор - 0,5 ст. л.;
- Оцет - 2 ст. л.;
- Перець червоний мелений - 0,5 ч. л.;
- Олія соняшникова - 6 ст. л.;
- Томатна паста - 1 ст. л.
Оселедець очистити від шкіри, видалити хребет і великі кістки. Філе, що вийшло, нарізати невеликими шматочками. Цибулю порізати півкільцями.
З'єднати соняшникову олію, оцет, сіль, цукор, томатну пасту і перець. Цим маринадом залити рибу з цибулею, ретельно перемішати і прибрати в холодильник. Страва буде готовою до вживання через 2 години.
Котлети «Гнізда»
Що знадобиться:
- Фарш - 800 г;
- Молоко - 200 мл;
- Цибуля - 1 шт.;
- Хліб черствий - 70 г;
- Сметана - 200 г;
- Яйця - 2 шт.;
- Сир твердий - 200 г;
- Сіль, перець, зелень - за смаком.
М'ясо для фаршу можна брати будь-яке - свинину, телятину, курятину і т.д. Хліб замочити в половині молока, потім пропустити через м'ясорубку разом з м'ясом і цибулею. Додати сіль, перець, решту молока і вимісити фарш. Сформувати котлетки з поглибленням в центрі і викласти на деко.
Для начинки: сир натерти на крупній тертці, змішати з яйцями, сметаною і дрібно нарізаною зеленню. Начинкою наповнити поглиблення в котлетках.
Котлети запікаються в духовці при температурі 200 градусів 25-30 хвилин, поки начинка не зарум'яниться.
Салат «Червоне море»
Що знадобиться:
- Крабові палички - 200 г;
- Помідори - 2 шт.;
- Болгарський перець - 1 великий;
- Сир твердий - 200 г;
- Часник - 1-2 зубчики;
- Сметана або несолодкий йогурт - 150 г;
- Сіль за смаком.
Крабові палички, помідори і перець ріжемо досить великою соломкою, сир натираємо на крупній тертці, часник - на дрібній. В якості заправки можна використовувати сметану або грецький йогурт без наповнювачів. Салат перемішуємо, солимо за смаком.
Кондитерська «ковбаса»
Що знадобиться:
- Печиво - 0,5 кг;
- Масло вершкове - 200 г;
- Молоко - 0,5 склянки;
- Цукор - 1 склянка;
- Какао-порошок - 1 ст. л.;
- Яйце - 1 шт.;
- Горіхи (волоські або фундук) - 100 г.
Подрібнити печиво за допомогою блендера або качалки, щоб вийшли шматочки розміром до 1 см. Ядра горіхів також подрібнити.
Розтопити вершкове масло, додати цукор, молоко і какао, кип'ятити на слабкому вогні 15 хвилин, помішуючи. Зняти з вогню і охолодити, щоб маса стала ледь теплою. Збити яйце і вилити в масу, всипати печиво і горіхи, ретельно перемішати.
З маси сформувати товсту ковбаску, загорнути в харчову плівку і охолодити в холодильнику.
Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк.