18.02.2021, 18:27

"Іронія долі" легенди радянського кіно Андрія Мягкова

мягков

У Москві на 83-му році життя помер радянський та російський актор Андрій Мягков, найбільш відомий за ролями у фільмах "Іронія долі, або З легким паром!" і "Службовий роман".

Час Пік розповість, як складалося життя, а також неймовірний творчий шлях артиста.

Прес-служба МХТ ім. Чехова повідомила, що Мягков помер у себе вдома в четвер, 18 лютого. За даними російських ЗМІ, актор втратив свідомість. Дружина актора Анастасія Вознесенська викликала "швидку", але лікарі не змогли його врятувати.

За попередніми даними, причиною смерті стала гостра серцева недостатність.

Як Мягков потрапив в кіно, або "Іронія долі"

Мягков народився в Ленінграді 8 липня 1938 року. Зараз в це важко повірити, але доля складалася так, що він міг стати не актором, а вченим "технарем".

За наполяганням батька (кандидата технічних наук) Мягков вступив до Ленінградського технологічного інституту і успішно його закінчив. Недовгий час він навіть працював в Інституті пластичних мас.

Але незабаром відбулася доленосна зустріч. На аматорському спектаклі "Лісова пісня" Мягков був помічений одним з педагогів школи-студії МХАТ, який запропонував йому спробувати сили у них.

Мягков погодився і в 1965 році, після випуску, став актором театру "Современнік".

У кіно він дебютував також в 1965 році з роллю дантиста Чеснокова в комедії "Пригоди зубного лікаря".

З 1977 року був актором МХАТ, потім служив в МХТ імені А.П. Чехова. Згодом став режисером-постановником вистав у МХТ ім. Чехова.

Останні 10 років Мягков в кіно практично не знімався.

Особисте життя

На відміну від багатьох колег по цеху, Андрій Мягков - однолюб. З єдиною дружиною, актрисою Анастасією Вознесенською, вони прожили не один десяток років (одружилися в 1963 році).

а

аа

Дітей у творчого подружжя немає. На питання про те, чому так вийшло, Мягков і Вознесенська відповідали, що в молодості через роботу на це просто не було часу.

Відомо, що у актора є молодша сестра - Тетяна.

Творчі досягнення

Широка популярність до Мягкова прийшла завдяки багаторічній співпраці з режисером Ельдаром Рязановим. Актор зіграв ролі Жені Лукашина в "Іронії долі, або З легким паром!", Анатолія Новосельцева в "Службовому романі", Семена Хвостова в "Гаражі", Юлія Карандишева в "Жорстокому романсі".

в

вв

ввв

Всього на рахунку актора десятки фільмів і постановок. Глядачі пам'ятають актора також за ролями у фільмах "Брати Карамазови", "Дні Турбіних", "Гонки по вертикалі", "Старий будинок", "Срібні труби", "Садія", "На Дерибасівській хороша погода, або на Брайтон-Біч знову йдуть дощі", "Післямова" та інші.

За свою творчу діяльність Мягков був удостоєний звання народного артиста РРФСР. Він також лауреат Державної премії СРСР та Державної премії РРФСР імені братів Васильєвих.

Цікаві факти про Мягкова

Широка публіка навіть не здогадується, що у актора бала маса інших талантів і захоплень.

  • Зокрема, Мягков є автором трьох детективних романів, які написав для своєї дружини. Книги були екранізовані ("Сивий Мерин").
  • Крім того, артист займався живописом, і у нього це відмінно виходило. Так, він написав портрети Олега Єфремова, Михайла Горбачова, Галини Волчек.

ы

иии

Чим Мягков займався в останні роки життя - сказати важко, оскільки він практично не давав інтерв'ю.

Ставлення до України

Міністерство культури України у 2015 році внесло Мягкова до "білого списку" діячів культури, які підтримали територіальну цілісність держави.

У вітчизняних ЗМІ згадали про запис телефонної розмови з ведучою "ТСН", де Мягков бажає українцям миру.

"Я бажаю всім українцям і з того, і з іншого боку, тільки миру. Для цього потрібні воля, розум, витримка і любов до ближнього свого. Я бажаю і навіть прошу, благаю вирішити все мирним шляхом. Благаю!", - говорив він.

"Йде наше покоління": як колеги відреагували на смерть Мягкова

Подія стала для багатьох справжнім шоком. Адже Мягков з багатьма підтримував дружні стосунки, та й за довгі роки роботи в театрі та на знімальному майданчику мав багато знайомих.

В першу чергу, сумну новину прокоментувала Барбара Брильська, головна героїня фільму "Іронія долі".

"У мене немає сил говорити. Я плачу. Він був прекрасним актором, прекрасною людиною", - сказала вона в ЗМІ.

Світлана Немоляєва, яка знялася з ним в декількох фільмах, в ЗМІ розповіла, що дуже засмучена через смерть колеги.

"Звістка про смерть Андрійка мене дуже засмутила. Адже з ним пішов і цілий шматок мого життя", - зазначила вона.

Також з приводу смерті Мягкова висловилася актриса Лія Ахеджакова.

"Я зіткнулася з ним у фільмах Рязанова. Звичайно, мені дуже боляче. Жахливо, що йде наше покоління. Дуже шкода його", - дала коментар у ЗМІ Ахеджакова.

Станіслав Садальський, який грав з ним на одній сцені в "Современніке", розповів в Instagram про те, наскільки Мягков був талановитий і висловив співчуття його дружині.

Де і коли поховають актора?

Прощання з Мягковим пройде в суботу, 20 лютого, в МХТ ім. Чехова. Актора поховають на Троєкуровському кладовищі в Москві.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк