26.02.2021, 08:02

Сліди еволюції: Навіщо людині куприк, апендикс, епікантус та інші рудименти

Следы эволюции

Вивчаючи будову частин людського тіла можна простежити процеси, які відбувалися з живими організмами протягом мільйонів років еволюції. У тілі людини є цілий ряд елементів, які є нагадуванням про далеких предків Homo sapiens, однак для сучасної людини вони - марні.

Більшість з рудиментів (органи, що втратили своє основне значення в процесі еволюційного розвитку організму) людям не потрібні для існування, повідомляє Час Пік.

Якщо уважно придивитися до себе та оточуючих, можна виявити ознаки, що підтверджують, що в предках людини "відзначилися" інші ссавці, а також амфібії та рептилії. Деякі ознаки є не у всіх, а тільки у 10-25%.

Сліди еволюції

Довгий долонний м'яз 

Цей м'яз в сучасному житті людини - марний. Він є "спадщиною" наших предків та відповідає за випуск кігтів і підсилює хватку при стрибку з дерева на дерево.

Покладіть руку на рівну поверхню долонею вгору. Зімкніть разом мізинець та великий палець, а потім злегка підніміть їх вгору.

Длинная ладонная мышца

Гусяча шкіра

Всім знайомі "мурашки по шкірі" дісталися людині від тварин. Основними причинами появи мурашок є холод та небезпека, але також мурашки можуть "побігти" і від приємного хвилювання.

У момент небезпеки ссавці та птахи прагнуть здаватися більше і значніше. Причина - адреналін. При цьому спинний мозок виробляє збудження периферичних нервових закінчень, які піднімають волосяний покрив. На холоді це дозволяє зберегти більше тепла всередині покриву, а при небезпеці надає тварині більш масивний вигляд.

Гусиная кожа

Епікантус

Епікантус - шкірна складка на верхній повіці, характерна тільки для монголоїдної раси. Більшість дослідників вважають, що вона виникла внаслідок природних умов проживання людини: суворих холодів, пустель та жаркого сонця.

Саме завдяки цій складці і створюється ефект "вузьких" монголоїдних очей.

Эпикантус

Напівмісячна складка

Напівмісячна складка шкіри в куточку ока - теж рудимент. У птахів, рептилій та риб вона є частиною блимательної перетинки, що забезпечує чистоту та захист слизової очі. Людині вона не потрібна, але зберігся шматочок цієї складки, з'єднаний з м'язами.

Полулунная складка

Вушні м'язи

Вушні м'язи - класичний приклад рудиментарних органів. Поруч з вухами є три м'язи, марні для людини.

У ссавців вони забезпечують обертання вушної раковини - вона піднімається та розгортається до джерела шуму, для того щоб краще чути наближається хижака або здобич.

Людина лише може злегка поворухнути своїми "локаторами".

Ушные мышцы

Зуби мудрості

Колись людині щоб пережовувати тверду та жорстку їжу необхідні були всі 32 зуба. Сьогодні ми споживаємо оброблені продукти, тому у половини населення цих зубів вже немає.

Зубы мудрости

Підключичний м'яз та шийні ребра

Менше 1% має "зайві" шийні ребра, що дісталися від рептилій.

Ознакою еволюційних процесів є і підключичний м'яз - цей невеликий м'яз розташований між першою парою ребер та ключицями. 

М'яз потрібен тваринам, що переміщаються на четвереньках. При розвитку прямоходіння потреба в ній у людини відпала, але збереглася на пам'ять про предків.

Подключичная мышцашейные ребра

Пірамідальний м'яз живота

Відноситься до передньої групи м'язів області живота, проте в порівнянні з прямим м'язом має дуже невеликі розміри, а за зовнішнім виглядом нагадує невеликий трикутник з м'язової тканини.

Пірамідальний м'яз живота - рудимент. Він має значення тільки у сумчастих тварин. У багатьох людей він відсутній зовсім. У тих же, хто є щасливим володарем цього м'яза, він натягує так звану білу лінію живота.

Пирамидальная мышца живота

Апендикс

В середньому довжина придатка сліпої кишки у людини становить близько 10 см, ширина - 1 см. Нашим предкам апендикс допомагав перетравлювати грубу їжу та грав важливу роль у функціонуванні всього організму.

Але і сьогодні цей рудиментарний орган зовсім не такий марний. Серйозну травну функцію він давно не виконує, зате виконує захисну, секреторну та гормональну функції.

Аппендикс

Куприк

Куприк, закінчення хребта, в якому зрослися кілька хребців - це рудимент хвоста. Хвіст є у багатьох хребетних, але Homo sapiens він не потрібен. Однак природа чогось зберегла людині залишок цього колись функціонального органу.

Незважаючи на рудиментарний характер, на думку фахівців, куприк є досить важливим органом для людини.

Копчик

Хапальний рефлекс

Хапальний рефлекс у малюків, змушує їх чіплятися за будь-який підставлений до долоні об'єкт. Тонус м'язів при цьому такий, що вони можуть висіти, утримуючи свою вагу.

Про те, що це пам'ять про еволюцію свідчить той факт, що немовля намагається рефлекторно "чіплятися" і ніжками.

Хватательный рефлекс

Шокуючі атавізми

У чоловіків зберігаються соски та рудиментарна матка. В процесі еволюції розподіл на дві статі з'явився далеко не відразу, ознаки чого і збереглися у чоловіків. Відомо, що в мінімальній кількості пролактин - гормон, який сприяє виділенню молока, є в організмі всіх представників сильної половини людства. Описані випадки, коли в екстремальних ситуаціях у чоловіків з'являлася лактація.

У всіх людей є рудимент хвоста - куприк. Однак, невелика частка малюків народжується з хвостом. Потім його видаляють хірургічно.

рождаются с хвостом

У представників певних рас можуть бути свої рудименти, не характерні для інших рас. Наприклад, стеатопігія у бушменів та споріднених їм готтентотів - відкладення великої кількості жиру на сідницях. Запаси жиру при цьому грають ту ж функцію, що і горби у верблюдів.

стеатопигия у бушменов

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк