28.03.2021, 17:32

Хімія чи щось більше? 5 наукових фактів про почуття закоханості

Марина Началова | Всі новини автора
любовь

Всю історію людства кохання вважалося одним з найпрекрасніших і одночасно загадкових почуттів. Багато хто - від поетів до вчених - намагалися розгадати, що впливає на вибір партнера і виникнення почуття закоханості.

Час Пік наведе кілька фактів про те, через що виникає романтичний потяг і які процеси в організмі при цьому відбуваються.

1. За "метеликів у животі" відповідальний мозок

Вчені спробували розібратися, який процес відбувається в організмі людини, коли вона закохується. Виявляється, речовини в головному мозку викликають цілий комплекс "симптомів" при виді коханої людини, включаючи славнозвісні "метелики в животі".

Стан мозку, викликаний гормонами щастя, коли ми закохуємося, можна охарактеризувати як справжню бурю з медичної точки зору. Мозок виробляє нейротрансмітери, тобто гормони, що відповідають за передачу нервових імпульсів. У присутності об'єкта симпатії ми відчуваємо, що наші руки пітніють, іноді тремтять, обличчя червоніє, серце б'ється швидше, підвищується артеріальний тиск.

2. У виникненні любовного почуття велику роль відіграють фенілетиламін і дофамін

Хоча назви цих речовин не дуже романтичні, але все починається з них. Процесу закоханості в іншу людину передує підвищення рівня цих гормонів в організмі. З чим це пов'язано? Обидві речовини відповідають за стимуляцію центру задоволення, розташованого в мозку людини. Момент закоханості корелює з величезним припливом цих речовин в мозок. У звичайному стані вони там теж присутні, але в невеликих кількостях. Коли ми закохуємося, їхня кількість в організмі значно збільшується і впливає на функціонування всього організму.

3. Гормони відповідальні за розвиток кохання

Наукова інтерпретація закоханості полягає в тому, що викид дофаміну і фенілетиламіну викликає відчуття щастя. Пізніше в мозку встановлюються нові зв'язки між клітинами. Їх стає все більше і більше. У цей момент закохані хочуть все частіше і частіше зустрічатися і зближуватися. Наукова інтерпретація цього факту зводиться до пошуку все нових і нових порцій цих речовин, які починають діяти в деякій мірі як ліки. Передбачається, що кохання починається, коли ми відчуваємо потребу бути поруч з іншою людиною, так само, як наркоман повинен отримати ще одну дозу наркотику. Звичайно, це тільки ілюстративне порівняння - ніхто не зводить благородне почуття до залежності від речовин.

4. Інші гормони також відіграють свою роль

Вчені підкреслюють, що інші гормони також грають свою роль у формуванні стосунків між двома закоханими. Окситоцин і вазопресин впливають на прив'язаність, а тестостерон і естроген утворюють сексуальний потяг.

5. Присутність гормонів у мозку автоматично не змусить вас закохатися

Читаючи наукові інтерпретації закоханості і кохання, можна припустити, що за всім стоїть хімія, і за її допомогою можна пояснити всі чари, романтику і захват. Йдучи ще далі, ми задаємося питанням: чи можна штучно викликати закоханість, доставивши дофамін у мозок? Лікарі впевнені: такого варіанту не існує. Справа не стільки в тому, що в мозку є гормони щастя, скільки в тому, що вони повинні вивільнятися в певний момент і з потрібною інтенсивністю.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: