30.03.2021, 22:57

Прикмети і забобони на 31 березня: що не можна робити в день Кирила

Марина Началова | Всі новини автора

31 березня православна церква вшановує пам'ять святителя Кирила, архієпископа Єрусалимського. У народі цей день мав свої повір'я, яким люди слідували, щоб удача не відвернулася.

Святитель Кирило, який народився в 315 році в християнській родині, був відомий тим, що присвятив своє життя церковному служінню і написанню богословських праць. Він був активним борцем проти єресі аріанського вчення, через що його виганяли з Єрусалима і навіть ув'язнювали в темницю, повідомляє Час Пік.

У народі цього святого називали Кирило - "дери полоз". За старих часів, коли зими були більш холодні і сніжні, в кінці березня як раз танув сніг, псувалися дороги, і полози саней можна було обдерти там, де сніг зійшов.

Наші пращури звертали увагу на те, чи зацвіла до Кирилова дня мати-й-мачуха: якщо так, то початок квітня буде теплим. Теплу весну обіцяв масовий приліт лебедів, а якщо до цього дня з'являлися комарі - заморозків вже можна було не чекати. Також у старі часи вважали, що тому, хто вб'є комара в Кирилів день, пробачиться 40 гріхів.

У народі склалася ціла низка заборон і забобонів, пов'язаних з днем ​​Кирила. Вважалося, що в це свято не можна ходити в гості, щоб не залишити в чужому домі свою удачу. Непрошених гостей у свій дім також намагалися не впускати: згідно з повір'ям, вони могли забрати у господарів радість і здоров'я. Особливо цій забороні намагалися слідувати сім'ї з маленькими дітьми: вважалося, що якщо в хату зайде сторонній, поки дитина купається, але ця дитина втратить щастя.

Також у цей день не можна позичати гроші, інакше чекай фінансових проблем. Люди остерігалися стригти нігті й волосся, надягати чужі речі, щоб не накликати на себе неприємності. Крім того, вважалося, що речі, куплені в цей день, не принесуть радості.

Читайте ще:

Шукайте в гаманцях: цінні 10 копійок України, які можна продати за пристойні гроші

Їжа, яка зіпсує настрій на весь день: що не можна їсти з ранку

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк