19.04.2021, 22:46

Розтанув найбільший на Землі айсберг

Марина Началова | Всі новини автора
айсберг А68a

Айсберг А68a, який ще три роки тому був найбільшим на нашій планеті, на даний момент майже розтанув.

Про це свідчать свіжі супутникові знімки, передає Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

Айсберг, відомий як A68a, відколовся від шельфового льодовика Ларсен C Антарктичного півострова в липні 2017 року. Тоді його площа дорівнювала невеликій країні - 5800 кв. км.

Але супутникові знімки тепер показують, що айсберг розколовся на крихітні шматочки, які занадто малі, щоб відстежувати їх далі, повідомив Національний льодовий центр США.

Два роки айсберг майже не рухався, але потім потрапив у потужний потік, який зрушив його на північний схід. У грудні минулого року вчені побоювалися, що айсберг може врізатися з острів Південна Георгія, що представляло б загрозу різноманітній дикій природі острова. Щоб спрогнозувати подальший маршрут айсберга, до нього був посланий літак-розвідник ВПС Великобританії.

До цього моменту площа A68a складала 4200 кв. км, але в цьому році вона ще більше скоротилася, з січня він вже представляв собою безліч маленьких айсбергів.

Останнє чітке зображення A68a було зроблено в п'ятницю. Воно показало, що розміри айсберга тепер складають три на дві морські милі.

Маршрут айсберга за останні кілька тижнів:

Фото A68a, зроблені з літака в грудні:

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: