02.05.2021, 15:12

Світла седмиця: що не можна робити весь тиждень після Великодня

Марина Началова | Всі новини автора
пасха

Тиждень після Великодня називають Світлою седмицею. У цей період триває святкування Світлого Христового Воскресіння.

У 2021 році Світла седмиця триває з 3 по 8 травня, повідомляє Час Пік.

На цей період є особливі церковні приписи. Протягом усього тижня в храмах розкриті навстіж царські врата - як знак того, що Ісус відкрив кожному віруючому шлях до раю. Весь тиждень богослужіння в храмах подібні пасхальним, також проводяться хресні ходи. Православні християни замість ранкових і вечірніх молитов читають Великодні години.

У Світлу седмицю не можна поститися: скасовується піст в середу і п'ятницю, і навіть тим, хто готується до причастя, забороняється добровільно накладати на себе пост.

У цей період не можна нудьгувати і сумувати за померлими, оскільки цей світлий час святкування Воскресіння Христа. У Світлу седмицю церква не предписує поминати покійних, хоча в народі і склалася традиція влаштовувати поминки саме в цей період.

За народним повір'ям, у Світлу седмицю душі померлих приходять на землю, щоб разом з живими радіти святу.

На Світлій седмиці не прийнято вінчатися, хоча в цей час у старовину вже проводилися оглядини наречених, молодіжні гуляння, танці з піснями і т.д. Весілля починали грати через тиждень після Великодня - з Красної гірки.

Існувало повір'я, що дівчині, яка мріє скоріше вийти заміж, потрібно на Великдень першою забратися на дзвіницю і вдарити в дзвін.

Весь тиждень після Великодня не можна злитися, сваритися, лихословити, скупитися, відмовляти іншим у допомозі.

Що стосується роботи в Світлу седмицю, то важкі і відповідальні справи краще відкласти на потім, але повсякденними побутовими справами при необхідності займатися можна.

Читайте ще:

Великдень 2021: як і коли правильно поминати померлих і що не можна робити на кладовищі

Що покласти у великодній кошик і які продукти не можна святити на Великдень

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк