02.05.2021, 19:00

Великдень 2021: як і коли правильно поминати померлих і що не можна робити на кладовищі

Марина Началова | Всі новини автора
радоница

У нашій країні Великдень і період після нього вважається часом поминок і відвідування кладовищ. Однак церковні приписи та народні традиції в цьому плані сильно різняться.

Церква однозначно заявляє, що на Великдень і Світлу седмицю поминати померлих і сумувати за ними не можна, адже це радісний і світлий час, коли святкується Воскресіння Христа, передає Час Пік.

Масові "пікніки" на кладовищі стали поширені в 20-му столітті, в період, коли радянський лад не схвалював релігійні заходи. Замість церкви люди збиралися на цвинтарях на Великдень або через тиждень після нього, на Красну гірку, з наїдками і часто - алкоголем, і ця традиція широко розповсюджена досі.

Віруючим християнам слід розуміти, що церква категорично не схвалює "застілля" на цвинтарі, які є відлунням язичницького ритуалу тризни. Правильний спосіб поминати померлих близьких - не влаштовувати пікніки на їх могилах, а щиро за них молитися і робити добрі справи в їх честь, підкреслюють священнослужителі.

За церковними правилами, днем ​​поминання покійних є Радониця - 9-й день після Великодня, вівторок. У 2021 році цей день припадає на 11 травня.

У цей день можна відвідати кладовище, запалити свічку і помолитися за померлих близьких, прибратися на могилі, посадити квіти. Можна взяти з собою їжу і перекусити на кладовищі, але в жодному разі церковники не радять влаштовувати там гучні застілля і тим паче вживати алкоголь. Залишення їжі на могилі в якості символічного частування для померлого також не відповідає християнським правилам. Для поминання краще віддати гостинець нужденному з проханням помолитися про померлого.

Перед відвідуванням цвинтаря бажано прийти в храм і подати записку з іменами померлих рідних для поминання, відстояти панахиду. Молитися за померлих також можна і вдома, якщо немає можливості відвідати кладовище і храм.

У наш час, коли в будні дні багато хто працює, не всі можуть прийти на цвинтар на Радоницю, в такому випадку провідати могили рідних можна в неділю, на Красну гірку. Священики кажуть, що важливо прийти на цвинтар з радісною звісткою про Воскресіння Христа і з вірою, що душі наших рідних теж воскреснуть у Царстві Небесному.

Читайте ще:

Що покласти у великодній кошик і які продукти не можна святити на Великдень

Світла седмиця: що не можна робити весь тиждень після Великодня

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк