09.05.2021, 18:19

Як змусити людину зробити те, що вам потрібно: 17 психологічних прийомів

Марина Началова | Всі новини автора

Щоб оточуючі вчиняли так, як хочеться вам, не обов'язково володіти даром гіпнозу: існують абсолютно прості та нешкідливі способи змусити іншу людину чинити по-вашому.

Фахівці, які вивчають практичну психологію, стверджують, що за допомогою простих маніпуляцій кожен може навчитися впливати на поведінку інших людей, передає Час Пік.

5 загальних принципів психологічного впливу на людей

Для початку слід засвоїти базові принципи, які можна застосовувати до різних ситуацій.

Будьте чесними

Щоб люди захотіли допомогти вам у якійсь справі, вони повинні знати, що ви потребуєте цієї допомоги. Тому потрібно відкрито говорити про те, що вам потрібно.

Якщо вам потрібна допомога, не бійтеся просити про неї. І обов'язково поясніть людині, чому вам потрібна саме її допомога. Тут може бути до речі невеликі лестощі.

Цікавтеся потребами інших

Просячи кого-небудь про допомогу, не забудьте згадати, що ви маєте намір відплатити за щедрість. Можливо, той, хто вам допомагає, занадто сором'язливий, щоб попросити послуги у відповідь. Допоможіть йому і запитайте, чим можете бути корисні.

Дякуйте за допомогу

Ваші слова не повинні розходитися зі справами: після отримання допомоги віддячте своєму благодійнику невеликим подарунком або просто листом з добрими словами.

Пробуйте альтернативні підходи

Не завжди вдається знайти людину в своєму оточенні, хто з радістю погодиться виконати ваше прохання. У такому випадку потрібно діяти іншим шляхом: нехай якомога більше людей дізнається про вас і вашу діяльність. Залучайте до поширення інформації своїх знайомих, соцмережі і т.д. Можливо, хтось так загориться вашою ідеєю, що захоче допомогти безоплатно.

Будьте уважні та ввічливі

Постарайтеся, щоб тому, хто погодився вам допомогти, було приємно з вами спілкуватися. Людина повинна бути впевнена, що ви ставитеся до неї з усією повагою. Банальний приклад: якщо при розмові у вас дзвонить телефон, не варто відповідати на дзвінок.

12 психологічних прийомів, які можна застосовувати в конкретних ситуаціях

1. Як виграти в "Камінь-ножиці-папір" з першого разу?

Перед початком гри поставте супернику якесь питання і відразу починайте говорити: "Камінь, ножиці, папір". У людини включиться підсвідомий механізм психологічного захисту, і вона майже гарантовано покаже "ножиці".

2. Як не стикатися з людьми в натовпі?

Йдучи по вулиці або іншому багатолюдному місцю, дивіться на ту ділянку, де маєте намір пройти. Люди, самі того не усвідомлюючи, передбачають наміри оточуючих, дивлячись їм в очі. Якщо ваш погляд буде спрямований в один бік, зустрічні пішоходи автоматично підуть по іншій стороні тротуару.

3. Як змусити дітей їсти брокколі, а не цукерки?

Замість того, щоб просто просити дитину з'їсти овочі, дайте їй вибір: з'їсти 2 шматочки броколі або 5? Оскільки не пропонується іншої альтернативи, дитина вибере "менше зло".

4. Як змусити опонента погодитися з вами?

Дуже просто: кивайте головою щоразу, коли задаєте питання. Це змусить людину повірити, що вона згодна з вашими словами.

5. Як "виманити" потрібну інформацію?

Поставте людині запитання, мовчіть кілька секунд і підтримуйте зоровий контакт. Це автоматично змусить співрозмовника поділиться всією необхідною інформацією.

6. Як знешкодити "заклятого ворога"?

Якщо ви припускаєте, що хтось збирається сварити вас на нараді, сядьте поруч з цією людиною. Дуже незручно говорити про когось погано і вести себе агресивно, перебуваючи так близько. Людина стане менш різкою, оскільки вона сидить поруч з вами.

7. "Слово-паразит"

Можна вдосталь повеселитися, використовуючи цей прийом під час розмови. Виберіть будь-яке слово, сказане вашим співрозмовником, і кожен раз, як він його повторює, кивайте, посміхайтеся або іншим способом висловлюйте своє схвалення. Незабаром ви помітите, як співрозмовник повторює це слово все частіше і частіше.

8. Як схилити людину до себе з першого погляду?

Якщо ви хочете сподобатися комусь, обов'язково зігрійте долоні перед тим, як потиснути руку цій людині. Теплі руки змусять вас здаватися надійним, привабливим і доброзичливим. Крім того, під час розмови імітуйте позу і жести співрозмовника. Це створюватиме враження, ніби ви двоє підходите один одному.

9. Як вичислити "сталкера"?

Відчуваєте на собі чийсь погляд у натовпі? Щоб з'ясувати, хто саме не зводить з вас очей, дотримуйтесь цієї простої техніки. Позіхніть і подивіться, хто теж позіхне: швидше за все, саме ця людина за вами спостерігає, адже відомо, що позіхання заразне.

10. Як викинути з голови нав'язливу пісню?

У вас в голові знову і знову "крутиться на повторі" якась мелодія? За спостереженням психологів, наш розум схильний думати про речі, які залишилися незавершеними. Тому, щоб позбутися нав'язливої ​​пісні, замкніть цикл, прослухавши або самостійно проспівавши її до кінця.

11. Як змусити іншу людину нести вашу ношу?

Якщо ви хочете, щоб хтось ніс ваші речі, наприклад книги, продовжуйте безперервно говорити, передаючи людині свої книги. Вона буде нести ваші речі неусвідомлено.

12. Що робити, якщо ваші поради не сприймають всерйоз?

Якщо ви відноситеся до людей, яких не сприймають всерйоз, і ви хочете, щоб оточуючі вас послухали, спробуйте такий цікавий трюк. Яку б пораду ви не давали, скажіть, що так говорив або робив ваш батько. Люди схильні довіряти батьківським порадам.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: