12.05.2021, 08:43

Середньовічне місто над прірвою: чим цікаве казкове містечко Кастельфольіт-де-ла-року

Средневековый город над пропастью

Одне з найменших міст Іспанії Кастельфольіт-де-ла-Рока засновано на початку XII століття. Середньовічне містечко стало візитною карткою Каталонії. У ньому всього одна вулиця, виткана зі старих провулків та площ. А саме містечко розташувалося на базальтовій скелі.

Кастельфольіт-де-ла-Рока - абсолютно неймовірне середньовічне казкове містечко. Воно розташоване на базальтовій скелі вулканічного походження метрів в 50 заввишки та довжиною близько кілометра. Час Пік радить туристам, які подорожують по Іспанії, відвідати це дивовижне місце.

Средневековый город над пропастью

Кастельфольіт-де-ла-Рока - муніципалітет в Іспанії, у складі автономної спільноти Каталонія, у провінції Херона. Муніципалітет у складі району Ла Гарроча. Містечко знаходиться в 13 км від Бесалу, 46 км від Жирони та 120 км від Барселони. У місті всього трохи більше тисячі жителів. Кастельфольіт-де-ла-Рока-крихітне місто, яке можна обійти за півгодини пішки.

Средневековый город над пропастью Средневековый город над пропастью

Велика частина каталонського містечка Кастельфольіт-де-ла-Рока побудована на скелі. У старій частині всього одна вулиця, на яку звернені фасади будівель. Задня частина будинків по вертикалі зливається з обривом висотою близько 50 метрів. З боків скелі протікають дві річки - Флувія та Торонель.

Цей незвичайний скельний виступ був утворений в результаті потужного зіткнення двох потоків лави. Кастельфольіт де ла Рока розташований на особливій території - в області Ла Гарроча і зараз знаходяться близько 70 діючих вулканів.

Средневековый город над пропастью Средневековый город над пропастью

На самому краю скелі знаходиться стародавня церква Сан-Сальвадор. Вона була побудована ще в XI столітті, але, на жаль, мало що збереглося від її первісної романської архітектури. Зараз тут вже не служать меси, але туристам можна прогулятися серед середньовічних склепінь.

Будинки тут зроблені з вулканічних порід, тому стародавні темні вулиці створюють абсолютно містичне враження.

Средневековый город над пропастью Средневековый город над пропастью

У місті є кондитерська фабрика Кастельфольіт-де-ла-Рока, якій більше 200 років. Вона маленька і виробляє всього кілька коробок печива в день. Продукція розвозиться до навколишніх магазинчиків і добре розкуповується. Малий сімейний бізнес процвітає, радуючи власників та покупців.

У місті є звивистий красивий спуск до річки. Поруч з селом знаходиться ще одна знаменита каталонська пам'ятка - Понт-Тренкат або зламаний міст. Він був побудований у 1908 році, але потім з'ясувалося, що грунт ненадійний, і через всю кам'яну основу пішли тріщини.

Під час громадянської війни відступаючі республіканці його підірвали, а вирішального удару по мосту завдала повінь 1940 року. Будова тепер нагадує швидше привид колишнього моста, відновлений для туристів.

Средневековый город над пропастью Средневековый город над пропастью

У Кастельфольіт знаходиться єдиний активний базальтовий кар'єр у всій Іспанії, що належить родині Ортіс з 1929 року. Базальт тут добувають і для промислового застосування, і для декоративного.

Незважаючи на всю навколишню красу, частина будинків у маленькому містечку занедбана.

Відпочинок у Кастельфольіт-де-ла-Рока - це перш за все культурно-пізнавальний відпочинок, який відмінно підійде для тих, хто любить оглядати визначні пам'ятки і насолоджуватися природою цілий рік на самоті.

Средневековый город над пропастью Средневековый город над пропастьюСредневековый город над пропастью Средневековый город над пропастью

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк