02.07.2021, 09:36

"Чи правда, що сіль - біла смерть?": Що станеться з організмом, якщо відмовитися від солі

Правда ли, соль - белая смерть?

Протягом багатьох років лікарі попереджали, що вживання солі викликає ряд захворювань. Але виявляється, що сіль не так вже й погана. А іноді навіть необхідна для правильного функціонування організму. Відмовлятися від солі зовсім не тільки небажано, але може бути навіть небезпечно.

Чи правда, що сіль - біла смерть? Як зміниться тіло, якщо перестати додавати її в їжу? Час Пік розповість, що буде, якщо повністю відмовитися від солі.

Звичайно, щоденне вживання занадто великої кількості солі може бути шкідливим, особливо якщо є проблеми з високим кров'яним тиском. Високий кров'яний тиск та хвороби серця - це лише деякі з недуг, якими ми "зобов'язані" солі.

Надлишок солі означає затриму рідини, поява набряків, зростання артеріального тиску. Кожен зайвий грам натрію - це в середньому 200 мілілітрів води, яку запасає організм.

соль

Безпечна доза становить, згідно з дослідженнями, 3-6 г солі - одна чайна ложка в день. Враховувати потрібно не тільки сіль, яку ми додаємо в домашню їжу, але і "приховану", що міститься в магазинних продуктах. 

Однак головне не перестаратися - організму необхідний натрій, що міститься в цьому продукті.

Наше тіло повно солі. Подумати тільки - солоні сльози або піт. Без цього міжклітинний обмін був би неможливий. Коли ми повністю відмовимося від солі в своєму раціоні, організм поступово виснажиться і клітини перестануть працювати належним чином.

Постраждати може серце і головний мозок. Чим менше солі в організмі, тим швидше з нього йде вода, порушується електролітний баланс.

Дефіцит натрію - таке ж нездорове явище, як і його надлишок. В цьому випадку інтенсивно виводяться вода та калій - це збільшує навантаження на нирки. З'являється головний біль, виникає слабкість, нудота, порушується травлення, падає артеріальний тиск, регулярно паморочиться голова.

соль

Сіль допомагає організму справлятися з травмами. У разі кровотечі нашому організму необхідні запаси солі, щоб запобігти судинний колапс. 

Вчені довели, що дієта з низьким вмістом солі знижує лібідо, знижує шанси завагітніти та негативно впливає на вагу новонароджених при народженні. Крім того, клінічні дослідження показали, що занадто мале споживання солі збільшує ризик еректильної дисфункції навіть у молодих чоловіків. 

Дієта з низьким вмістом солі також призводить до нестачі йоду в організмі. Це, в свою чергу, призводить до порушення роботи щитовидної залози.

Недолік натрію негативно позначається на гормональному балансі. Якщо зменшити його кількість в раціоні, організм буде робити все, щоб підтримувати його на поточному рівні, незважаючи на нестачу. На жаль, найбільш поширеною захисною реакцією організму є інсулін.

Занадто висока концентрація цієї речовини в організмі робить клітини стійкими до нього і відбувається розвиток інсулінорезистентності. Таким чином, організм менш здатний переносити глюкозу між клітинами. Це, в свою чергу, означає, що для правильного функціонування наше тіло починає накопичувати жир на той випадок, якщо йому знову знадобиться запас енергії.

Як бачите, сіль не так вже й погана. Звичайно, як і в усьому, в її випадку найважливіше помірність. Пам'ятайте, що занадто багато може нашкодити чому завгодно. Тому краще не усувати, а обмежувати - це піде на користь.

Читайте також: Аномальне озеро і санаторій на дні стародавнього моря: родзинки самого "солоного" міста України

соль

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк