17.07.2021, 11:28

Чисте море і незаймана природа: чим вабить туристів острів-заповідник Бірючий

Марина Началова | Всі новини автора
бирючий остров

Бірючий острів - один з унікальних куточків України, де можна насолодитися усамітненим морським відпочинком і побачити дику природу на відстані витягнутої руки.

Час Пік розповість, в чому особливість острова і як туди дістатися, щоб відпочити.

Острів, який не зовсім острів

Нехай усталена назва не вводить вас в оману - острів Бірючий насправді ніякий не острів, а розширений оголовок Федотової коси. Його довжина - близько 20 кілометрів, а ширина варіюється від 5 кілометрів до декількох десятків метрів.

Раніше Бірючий дійсно був островом - від Федотової коси його відділяла вузька протока, але близько століття тому протока зникла, а назва залишилася тією самою.

Варто зазначити, що вузький перешийок, що з'єднує Бірючий з рештою коси, в сезон штормів - пізньої осені та взимку - тимчасово йде під воду, тож Бірючий іноді все ж стає островом і в наш час.

Як сюди дістатися

Острів Бірючий розташований в Азовському морі на Херсонщині, адміністративно відноситься до Генічеського району. Від міста Генічеська та Арабатської стрілки його відокремлює Утлюкський лиман.

Влітку на острів Бірючий можна дістатися по суші з Кирилівки. Але слід пам'ятати, що більша частина території Бірючого і примикаюча частина акваторії є заповідною зоною - частиною Азово-Сиваського національного природного парку, і просто так приїхати туди не можна.

На в'їзді на острів є загальнодоступна територія, де є бази відпочинку, готелі та гостьові будиночки. Але якщо ви хочете зануритися в світ незайманої дикої природи, найбільш зручно поїхати в заповідник з екскурсією або отримати дозвіл на відвідування заповідної зони.

Що манить туристів на острів Бірючий?

Основна і найцінніша цікавинка Бірючого - це його флора і фауна. Острів населяють майже дві сотні видів тварин і птахів. Деякі з них були завезені сюди більше століття тому з інших географічних зон і успішно прижилися.

Якщо пощастить, під час екскурсії по заповіднику можна побачити ланей, козуль, антилоп, благородних оленів, муфлонів, куланів, диких коней. На території острова мешкають зайці, лисиці, тушканчики, єнотовидні собаки. Пернате населення острова складають журавлі, беркути, білохвості орлани, фазани, дрохви. І це лише мала частина тваринного світу заповідного острова.

Візит на Бірючий не йде ні в яке порівняння з відвідуванням зоопарку: тут тварини живуть не у вольєрах, а в природному середовищі. Деякі з них звикли до людей і підпускають до себе близько, даючи можливість сфотографуватися на пам'ять.

З рослинного світу на Бірючому також є що подивитися: дубові гаї, маслинові чагарники і поля диких тюльпанів точно не залишать вас байдужими.

Бірючий славиться не тільки заповідником, а й рукотворними пам'ятками. Одна з них - діючий маяк висотою 30 метрів, який був побудований ще тоді, коли острів був не заповідником, а центром рибальського промислу.

Любителів історії можуть зацікавити стародавні кургани зі скіфськими бабами.

Крім баз відпочинку, на Бірючому є урядові дачі, побудовані ще за часів Хрущова, і резиденція президента, що знаходиться у відомстві Державного управління справами. Президент Володимир Зеленський іноді приїжджає туди відпочивати.

І як же не згадати море - кілометри чистих, безлюдних пляжів з білим піском змусять вас відчути себе, немов на далекому безлюдному острові.

Навіть якщо не заїжджати в заповідну зону, на Бірючому можна якісно відпочити в комфортабельному готелі, на базі відпочинку або "дикуном" у наметі. Це місце щороку вабить любителів риболовлі та усамітненого пляжного відпочинку. Тільки слід пам'ятати, що до природи потрібно ставитися з любов'ю і повагою, щоб це унікальне місце радувало своєю красою ще довгі роки.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: