01.08.2021, 14:51

Медовий, Яблучний і Горіховий Спаси 2021: дата свят і традиції

Ольга Романец | Всі новини автора
спас

Всі три Спаса - Яблучний, Медовий і Горіховий - відзначаються в серпні: 14, 19 і 29. Ці церковні свята в народі користуються особливою популярністю.

Всі Спаси присвячені Ісусу, в ці дні прийнято ходити до церкви і освячувати продукти. Обідні столи в ці періоди ломляться від всіляких ласощів, які люблять дорослі і діти, передає Час Пік.

У Медовий Спас церква шанує три важливі святині: Животворящий Хрест Господній, образ Спасителя і ікону Володимирської Божої Матері. Це свято також називається Маковей, Медове свято. Свято випадає на Успенський піст. У Медовий Спас починається збір і освячення меду, в річках святять воду і купаються, проводяться хресні ходи.

Яблучним Спасом або другим Спасом називають свято Преображення Господнього. За давніми традиціями, до цього дня заборонялося їсти яблука. До свята готують всілякі страви з яблук, освячують фрукти в церкві і починають збір врожаю. Захід в Яблучний Спас проводжали піснями і танцями.

Третій - Горіховий Спас також називають хлібним. Він приурочений до перенесення нерукотворного образу Господнього в Константинополь. Традиційно в цей день печуть пироги, хліб, млинці. У церкві освячують коровай і колоски пшениці. У Горіховий Спас влаштовують народні гуляння, ярмарки.

спас

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк