07.08.2021, 07:46

Успіння праведної Анни: що не можна робити, прикмети на 7 серпня

Марина Началова | Всі новини автора
Успение праведной Анны

7 серпня православна церква відзначає Успіння праведної Анни - матері Пресвятої Богородиці.

Віруючі шанують Анну як заступницю жінок і особливо матерів, повідомляє Час Пік.

Як свідчить переказ, Анна зі своїм чоловіком Іоакимом жили в місті Назареті. Довгий час у них не було дітей, і подружжя старанно молилося Богу, щоб він послав їм спадкоємця.

Одного разу Іоаким пішов молитися в пустелю, і там йому явився ангел, який повідомив, що скоро у них з дружиною з'явиться дитя. До Анни також спустився з небес ангел і сказав їй ім'я її дочки - Марія, і про те, що через неї будуть благословенні всі племена світу. Анна в свою чергу пообіцяла віддати дочку на служіння Богу.

У трирічному віці Марію привели в храм, де вона залишалася до повноліття. За цей час Іоаким помер у віці 80 років, а Анна дожила до 79 років.

У народі це свято називали Анна Літня (оскільки святу шанують кілька разів на рік), Анна Зимовказівниця - по цьому дню судили, якою буде зима. Вважалося, що похмурий ранок віщує морозну зиму, якщо день видався сонячний і теплий - чекали суворих холодів. Дощ у цей день свідчив про те, що зима буде м'якою і сніжною. Погода до обіду на Анну говорила про те, якою буде зима до грудня, після обіду - відповідно, після грудня. Зазвичай після Анни Літньої починаються холодні світанки, які зазвичай бувають на заході літа.

День 7 серпня вважали вдалим для проведення весілля і хрестин. Часто на Анну жіноча половина сім'ї збиралася на душевні посиденьки, а ті, хто довго не міг зачати дитину, молилися святий про народження малюка. Вагітні жінки молилися про легкі пологи.

За традицією 7 серпня городники починали викопувати картоплю і ходили в ліс за грибами. На Анну Літню було прийнято готувати страви з картоплі і грибів. Лінуватися в цей день не варто - робота буде тільки на користь. Єдині, кого стосувалася заборона на працю, - це вагітні жінки: вважалося, що будь-яка дія в цей день вплине на долю дитини.

Свято потрібно зустріти з чистими помислами, забороняється лаятися, лихословити, бажати комусь зла, адже, як вірили люди раніше, все погане повернеться до тебе сторицею.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк