12.08.2021, 11:32

Вежа Диявола: Розкрита таємниця шестигранних колон унікальної скелі

Башня Дьявола

Одна з головних визначних пам'яток штату Вайомінг у США - Вежа Диявола. Ось уже багато років вчені з усього світу проводять різні дослідження та намагаються розгадати таємниці унікальної скелі.

 Вежа Диявола - перший Національний монумент в США. Такий статус пам'ятка природи отримала у 1906 році за указом Теодора Рузвельта, повідомляє Час Пік.

Вежа Диявола знаходиться на північному сході штату Вайомінг, недалеко від міст Джилетт та Моркрафт.

Вежа Диявола цікава в першу чергу своєю незвичайною формою та є унікальним геологічним утворенням. Монолітна базальтова гора висотою 386 метрів (1558 м над рівнем моря) нібито складена з сотень кам'яних шестигранних колон. Вона утворилася 200 мільйонів років тому є неком – розплавом, застиглим в жерлі стародавнього вулкана. 

Башня Дьявола Башня Дьявола

Місцеві легенди свідчать, що в цьому дивному місці мешкає злий дух, який не любить людей настільки, що активно прагне їх знищити. Коли він сердиться, б'є в барабани й починається гроза. Незліченні блискавки, що підривають небо під час дощу, нерідко викликають у місцевих жителів справжню паніку.

Легенди та наукові факти

Одне з давніх сказань свідчить, що вежа утворилася завдяки семи сестрам. Дівчатка рятувалися від гігантського грізлі, забравшись на камінь. Вони так старанно молилися богу, що кам'яний виступ почав рости. Борозни вздовж вежі - це сліди кігтів грізлі. Дівчатка були врятовані, але додому не повернулися - вони були перетворені богом у зірки, і тепер світять яскраво з небес.

Башня Дьявола

Уфологи підтверджують, що в даній місцевості енергетика діє згубно на всю навколишню природу. Незвичайні енергетичні скупчення періодично викликають світіння на вершині скелі.

Офіційна наука поки не може знайти пояснень того, що відбувається, зате висунула кілька версій походження незвичайного виду гори.

За останньою версією вчених, вежа може бути результатом викиду магми на дні океану, який раніше тут існував. Через різницю температур вона застигла в товщі осадового шару. Подальше охолодження лави супроводжувалося поширенням тріщин від її поверхні в глибину. Колективне зростання тріщин призвело до того, що колони перетворилисяся з прямокутних в шестикутні.

Коли океан зник, ерозія деформувала м'які осадові породи, оголивши на поверхні давно затверділу магму. А остаточні обриси скеля набула згодом за рахунок вітрів та опадів.

Башня Дьявола Башня Дьявола

Туризм

Ця пам'ятка Вайомінгу розташована на достатньому віддаленні від традиційних туристичних маршрутів по США, посеред незліченних полів. Тим не менш, її щорічно відвідують близько 400 тис. осіб.

В даний час Вежа Диявола є активним центром альпіністів. Щорічно її підкорюють понад 5 тис. любителів екстремального відпочинку.

Башня ДьяволаБашня ДьяволаБашня Дьявола

Навколо Вежі Диявола прокладено кілька пішохідних маршрутів. Протяжність найдовшого - майже три кілометри, а найкоротшого – трохи більше кілометра. Поруч з горою є майданчик для пікніка та туристичне бюро, де можна отримати всю необхідну інформацію про місце, перекусити, купити сувеніри, найняти гіда.

Перший місяць літа у місцевих індіанців вважається священним: підйоми на вежу в цей період вони сприймають як неповагу до їх культури. В інший час гора доступна для скелелазів.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк