15.08.2021, 10:03

Viber буде моніторити листування: sms-повідомлення вже не будуть конфіденційними

Viber будет мониторить переписку

Один з найпопулярніших серед українців месенджер Viber буде моніторити листування своїх користувачів. Листування вже не буде конфіденційним.

Месенджер Viber, у якого найбільша база активних користувачів в Україні, встановить тотальне стеження за всім листуванням своїх користувачів. Відслідковуватися буде вся вхідна та вихідна інформація, повідомляє Чакс Пік.

Моніторити листування своїх користувачів будуть також WhatsApp та Telegram.

Стеження за листуванням здійснюватиметься за допомогою системи Chatcontrol, яка нещодавно була затверджена у Євросоюзі. Впровадження цієї системи зобов'язує провайдерів відстежувати підозрілу інформацію в контенті, який з'являється у листуванні. Перевірятимуть колективні чати, електронні листи, особисте листування.

Chatcontrol підтримало 537 членів парламенту, 133 проголосувало проти, 24 утрималося. Впровадження перевірки від системи Chatcontrol пояснюють профілактикою сексуальної експлуатації та сексуального насильства над дітьми. 

У чому полягають ризики нововведення:

  • Постійний моніторинг листування користувачів, тобто ніякої конфіденційності, навіть якщо ваші листування будуть сканувати роботи, рано чи пізно інформація може потрапити до людей.
  • Хакери зможуть знайти лазівку в цих алгоритмах та викрадати особисті листування користувачів.
  • Висока ймовірність помилкових звинувачень у сексуальному насильстві й довести зворотне буде неймовірно складно.
  • Введення в дію Chatcontrol, прискорює процес тотального стеження за користувачами.

На даний момент введення Chatcontrol заплановано тільки у країнах Євросоюзу. Але оскільки Україна прагне до ЄС, таких же нововведень в майбутньому слід очікувати й в Україні.

"Прийняття першої в ЄС постанови про масове стеження - сумний день для всіх, хто покладається на безкоштовні та конфіденційні повідомлення та поради, включаючи жертв насильства та інформаторів ЗМІ. Постанова завдає смертельного удару по конфіденційності цифрового листування", - офіційна думка члена Європарламенту від Німецької піратської партії Патріка Брейєра.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк