05.09.2021, 20:45

Дослідники з'ясували, хто гірше за всіх переносить вакцинацію від коронавірусу: молодим жінкам не пощастило

Марина Началова | Всі новини автора

У значної частини людей після вакцинації від COVID-19 з'являються побічні ефекти, які можуть бути як локальними на місці уколу, так і системними.

Якщо ви - молода жінка, що раніше перехворіла на коронавірусну хворобу, у вас найбільше шансів мати побічні ефекти після щеплення, передає Час Пік.

Згідно з дослідженням, проведеним у Великобританії, молоді люди, жінки і ті, хто раніше хворів на COVID-19, з більшою ймовірністю будуть повідомляти про побічні ефекти після вакцинації вакцинами Pfizer і AstraZeneca, йдеться в статті в журналі ]]>JAMA Internal Medicine]]>.

Дослідження ґрунтувалося на самозвітах і даних 627 383 осіб, які отримали одну або дві дози Pfizer або першу дозу AstraZeneca.

Дослідники розділили побічні ефекти на дві категорії: місцеві і системні. Місцеві ефекти проявляються поруч з місцем ін'єкції, наприклад, біль, набряк, почервоніння, свербіж і набрякання пахвових залоз. Системні ефекти - це ефекти, які впливають на все тіло і включають такі симптоми, як діарея, слабкість, головний біль, озноб і нудота.

В цілому кожна четверта людина, що брала участь в дослідженні у Великобританії (через додаток), повідомила про один або декілька системних ефектів, а двоє з трьох осіб повідомили про один або декілька місцевих ефектів.

При цьому люди повідомляли про більшу кількість побічних реакцій на другу дозу вакцини Pfizer, ніж на першу. Співробітник факультету медицини і охорони здоров'я Сіднейського університету Ніколас Вуд пояснює це тим, що при введенні другої дози в організмі вже є антитіла, які з'явилися після першої дози, тому імунна система реагує більш активно.

Молоді люди, жінки і ті, хто раніше хворів на COVID-19, частіше повідомляли про побічні ефекти. На думку вчених, одна з причин цього - більш міцна імунна система, яка розпізнає вакцину як чужорідний антиген і стимулює імунну відповідь.

Більшість побічних ефектів виникало протягом 24 годин після вакцинації, а симптоми зазвичай зникали протягом 48 годин.

Імунолог з Університету Ла Троб Стефані Гра заявляє, що поствакцинальні побічні ефекти - нормальне явище, якщо симптоми легкі і нетривалі.

"Ми знаємо, що побічні ефекти не є приємними, але насправді вони є дуже доброю ознакою того, що ваша імунна система працює", - сказала вона.

Читайте ще: Перший симптом коронавірусу в українців став іншим: лікар розповів, як змінилася хвороба

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк