05.09.2021, 23:03

Чому людина прокидається за пару хвилин до дзвінка будильника?

Марина Началова | Всі новини автора

Багатьом з нас знайома така ситуація: ви раптово прокидаєтеся рано вранці, дивитеся на годинник і розумієте, що до дзвінка будильника залишилися лічені хвилини.

Час Пік вирішив розібратися, добре це чи погано, і чому взагалі так відбувається.

Напевно вам доводилося чути про "біологічний годинник", який керує різними процесами в нашому організмі. Якщо ви помічаєте, що з дня на день хочете їсти, спати в один і той же час, ймовірно, ви спишете це на нього.

Насправді те, що можна назвати "біологічним годинником", реально існує всередині нас. За регуляцію добових ритмів відповідає супраотичне ядро ​​- скупчення нервів у гіпоталамусі. Вчені почали його вивчати в 70-х роках минулого століття і з'ясували, що цей маленький нервовий пучок - і є регулятором циркадних ритмів у ссавців. Так, якщо у щура пошкодити супраотичне ядро, у тварини порушуються процеси відходу до сну, пробудження та ін.

Циркадний ритм визначає періоди бадьорості і сонливості, а також коливання температури тіла, кров'яного тиску. Він же відповідає за почуття часу.

Величезну роль в регуляції режиму сну і неспання відіграє білок PER1. Коли його рівень в організмі падає, знижується температура і тиск, серцебиття сповільнюється, настає сонливість. Незадовго до пробудження рівень білка підвищується.

У старі часи, коли ніяких будильників ще не існувало, люди все одно прокидалися рано і йшли працювати. Тоді циркадні ритми людини більше орієнтувалися на час доби: відхід до сну з настанням темряви, пробудження з першими променями сонця.

У сучасному світі активність людини набагато менше залежить від часу доби. Але вчені переконані, що свій "біологічний годинник" можна налаштувати так, що ніякий будильник вам не знадобиться.

Якщо ви помітили, що почали прокидатися незадовго до будильника, швидше за все, це почалося через кілька днів, протягом яких ви прокидалися і лягали в один і той же час. Організм просто вже налаштувався на певний графік, а саме підстроїв ритм вироблення білка PER1.

Самостійне пробудження - однозначно менший стрес для організму, ніж пробудження від дзвінка будильника. Тож варто спробувати привчити свій організм прокидатися в один і той же час, щоб бути бадьорішим протягом дня.

Читайте ще: Перший симптом коронавірусу в українців став іншим: лікар розповів, як змінилася хвороба

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: