03.11.2021, 19:58

Казанська ікона Божої Матері: звичаї і традиції жіночого свята

Ольга Романец | Всі новини автора
христианский праздник

Осіннє святкування Казанської ікони Божої Матері, яка є однією з найбільш прославлених чудотворних ікон у всьому православному світі, припадає на 4 листопада.

Свято на честь цієї ікони відзначається два рази на рік - 21 липня і 4 листопада, передає Час Пік.

Дана ікона була знайдена в 16 столітті маленькою дівчинкою Матроною на згарищі великої пожежі, яка знищила частину міста Казані, після того, як уві сні їй тричі з'явилася сама Богородиця і вказала місце, де була прихована ікона.

Ікона прославилася своєю чудотворністю - хворі одужували, сліпі отримували зір, вороги були переможені і вигнані.

День святкування Казанської ікони Божої Матері здавна вважається одним з головних жіночих свят, саме тому ікона має назву "Казанська Бабина заступниця". Перед нею моляться про сімейне щастя і здоров'я, достаток в будинку і спокій в сім'ї, а також просять про народження дитини.

У цей день також вітається одруження. Згідно з віруваннями, укладені в день Казанської Божої Матері шлюби будуть щасливими і міцними. Цією іконою, зокрема, благословляють молодих.

Також з цього дня очікували приходу справжніх зимових холодів. На Казанську провітрювали льохи, щоб запаси продовольства не гнили і не закінчувалися.

Дощ в цей день вважається хорошим знаком. Предки вірили, що в цей день Божа Матір плаче про всіх людей, вимолюючи Господа Бога прощення за людські гріхи і гарного врожаю на наступний рік.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк