09.11.2021, 22:41

"Слід" людини, гігантські віруси та інші знахідки на дні Маріанської западини

Марина Началова | Всі новини автора

Океанські глибини таять у собі не менше загадок, ніж космічний простір. Довгий час людині були недоступні підводні простори завглибшки кілька кілометрів, але в останні десятиліття дослідження океанського дна проводяться дуже активно.

Цікава людина дісталася і найглибшої точки нашої планети - Маріанської западини, повідомляє Час Пік.

Глибина цього океанічного жолоба – близько 11 кілометрів, а якщо точніше – 10 994 (плюс-мінус 40) метрів. Найвища на Землі гора Еверест могла б поринути в Маріанську западину повністю, навіть із "запасом" у більш ніж кілометр.

Вчених давно цікавило, що ж знаходиться на дні цієї прірви. Перше занурення людини на дно Маріанської западини було здійснено 23 січня 1960 року лейтенантом ВМС США Доном Уолшем і дослідником Жаком Пікаром у батискафі "Трієст". На дні дослідники несподівано зустріли плоских риб розміром до 30 см, схожих на камбалу.

Потім, 24 березня 1995 року, до Маріанського жолоба спустився японський зонд "Кайко". Під час цього занурення було виявлено одноклітинні організми форамініфери.

У липні 2011 року на дні Маріанської западини були знайдені ксенофіофори - організми, що є надродиною фарамініфер. Раніше цих форамініфер знаходили на глибинах, що не перевищують 7500 м.

На такій глибині ці одноклітинні організми досягають 10 см у діаметрі.

У 2000-х роках дослідження Маріанської западини стали проводитися дедалі активніше. Не багато хто знає, що 26 березня 2012 року одиночне занурення на дно Маріанського жолоба здійснив канадський режисер Джеймс Кемерон (той самий, який зняв фільм "Титанік"). Тоді Кемерон став третьою людиною, яка побувала в Маріанській западині (після Уолша і Пікара) і першою, хто спустився туди наодинці.

Під час свого занурення на апараті "Діпсі челенджер", яке тривало понад три години, Кемерон взяв зразки порід, живих організмів і за допомогою 3D-камери зняв відеокадри, які лягли в основу документального фільму каналу National Geographic "Джеймс Кемерон: Подорож до центру Землі".

Великий внесок у дослідження Маріанської западини належить американському бізнесменові та ентузіасту Віктору Весково. У 2019 році він став четвертою людиною у світі, яка побувала на дні Маріанської западини, опустившись на рекордні 10 928 метрів.

До цього часу стало зрозуміло, що людина встигла "наслідити" навіть у найглибшій точці планети. Спочатку японські дослідники, а потім Весково знайшли на дні Маріанської западини... сміття. Це були якісь пластикові відходи - імовірно, пакети та обгортки. Мабуть, саме це - найстрашніша знахідка на весь час досліджень дна Маріанського жолоба, а зовсім не загадкові істоти, що мешкають у темних глибинах.

Влітку 2021 року з'явилися новини про те, що китайські дослідники знайшли на дні Маріанської западини гігантські віруси, розміри яких навіть перевищували розміри деяких бактерій.

Дослідники виявили кілька гігантських вірусних видів, у тому числі мімівіруси, які зазвичай використовують амебу як господаря, у відкладах, взятих з морського дна на глибині майже 11000 метрів нижче за рівень моря.

І хоча гігантські віруси були виявлені в інших місцях, вони виявилися більш численними на великій глибині, де тиск у 1100 разів перевищує атмосферний.

У деяких експериментах ці гігантські віруси могли викликати пошкодження тканин у ссавців, але поки що немає доказів того, що вони можуть завдати прямої шкоди людині.

Життя на дні Маріанської западини досить різноманітне. Там зустрічаються істоти, які пристосувалися до життя за умов колосального тиску товщі води у кілька кілометрів. Більшість із них має здатність світитися у темряві.

​​​​​​​

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: