14.11.2021, 13:55

Археологи знайшли в Туреччині фрагменти одягу віком 8500 років і з'ясували, з чого його робили

Марина Началова | Всі новини автора

У Туреччині в історичному поселенні Чатал-Хююк археологи виявили фрагменти одягу, який носили древні люди 8,5 тисячі років тому.

Дослідники з'ясували, що тут близько 8000-9000 існувало місто з населенням приблизно 10 тисяч чоловік, передає Час Пік з посиланням на закордонні ЗМІ.

Який одяг носили стародавні жителі Чатал-Хююка, вчені сперечалися майже 60 років, відколи в 1962 році там виявили перші фрагменти тканини. Одні фахівці стверджували, що давні люди робили одяг із вовни, інші вважали, що з льону. Останні дослідження поставили крапку у цій суперечці: обидві версії виявилися невірними.

Один із провідних археологів світу, професор Ян Ходдер зі Стенфордського університету, у період з 1993 по 2017 рік провів разом із колегами нові розкопки, в ході яких було знайдено кілька шматків тканини віком від 8500 до 8700 років.

До дослідження запросили приєднатися спеціаліста з археологічного текстилю Норвезького університету науки і технологій (NTNU) Лізе Бендер Йоргенсен та її колегу з Бернського університету Швейцарії Антуанетт Раст-Ейхер. Вони й з'ясували, що знайдена тканина не є ні вовною, ні льоном, а зроблена з луб'яного волокна.

Луб'яне волокно знаходиться між корою та деревиною таких дерев, як верба, дуб або липа. Жителі Чатал-Хююка використовували волокно з дубів, які вони знаходили у своєму оточенні. Вони також використовували дубову деревину як будівельний матеріал для своїх будинків, і люди, безсумнівно, заготовляли луб'яні волокна при вирубуванні дерев.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: