21.11.2021, 18:59

"Чорна п'ятниця": звідки пішла традиція дня великих розпродажів і як вона прижилася в Україні

Марина Началова | Всі новини автора

Для шопоголіків усього світу листопад - місяць найбільших розпродажів та знижок. Традицію, яка зародилася в США ще позаминулого сторіччя, перейняли вже безліч країн, у тому числі й Україна.

Час Пік розповість, чому день розпродажів називають Чорною п'ятницею та скільки готові витрачати українці у цей період.

Батьківщина Чорної п'ятниці - США

Спочатку вираз "Чорна п'ятниця" не мав нічого спільного з розпродажами. Таку назву отримав обвал ринку золота 24 вересня 1869 року, за яким послідувала серйозна економічна криза.

Пізніше цей вираз набув більш позитивного значення. "Чорною п'ятницею" почали називати старт різдвяних розпродажів.

Як відомо, в останній четвер листопада американці святкують День подяки. Відразу після цього починається підготовка до іншого свята - Різдва, і в п'ятницю магазини оголошують різдвяні розпродажі з великими знижками.

Вважається, що вираз "Чорна п'ятниця" у сучасному контексті почали вживати в середині XX століття поліцейські у Філадельфії через божевілля, яке діялося в місті в перший день передріздвяних розпродажів: затори на дорогах та натовпи людей у ​​торгових центрах додавали чимало роботи правоохоронцям.

Коли традиція Чорної п'ятниці з'явилася в Україні

В останні роки традиція проводити Чорну п'ятницю поширилася на багато країн світу. Вважається, що в Україні вона закріпилась із 2013 року. З того часу щорічно представлені в нашій країні торгові мережі поспішають заманити покупців акціями та знижками у листопаді.

Останнім часом поняття "Чорна п'ятниця" не обмежується одним днем. Більшість магазинів розпочинає сезон великих розпродажів із понеділка. У 2021 році Чорна п'ятниця "офіційно" припадає на 26 листопада, але більшість торгових мереж України встановлюють знижки вже з 22 числа.

За даними ресурсу ]]>black-friday.global]]>, пік продажу в Україні (як і загалом у світі) все ж таки припадає на п'ятницю, але сплеск зацікавленості покупців спостерігається вже в четвер. При цьому українці найбільш активно купують у полуденні години.

У середньому українці можуть розраховувати на знижки понад 60% у Чорну п'ятницю. Середньостатистичний українець витрачає на день великих розпродажів 3139 грн.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: