21.11.2021, 22:18

Що потрібно зробити на городі взимку, щоб майбутній урожай порадував

Марина Началова | Всі новини автора

Холодний сезон – час відпочинку для городників та садівників. Але зовсім залишати поза увагою свою ділянку не варто навіть узимку, якщо хочеться в новому році отримати добрий урожай.

Час Пік розповість, чим корисним можна зайнятися взимку у саду та городі.

Оскільки в останні роки зима все рідше радує українців рясним снігопадом, найбільш актуальним стає завдання захистити рослини від морозу. Високий сніговий покрив працює як своєрідний термос та захищає землю від промерзання. Але коли снігу немає, ґрунт може замерзнути на значну глибину, через що можуть загинути коріння багатьох рослин.

Насамперед потрібно звернути увагу на молоді дерева та ягідні культури – смородину, аґрус, малину, ожину, полуницю тощо. Ризикують вимерзнути також багаторічні квіти – троянди, хризантеми, лілії, гортензії. Такі рослини потрібно засипати біля коріння тирсою або перегноєм, шар матеріалу повинен бути товстим – не менше 15-20 см, а радіус засипки – не менше 1 метра для чагарників та 2-3 метри для дерев.

Зверху на засипку можна укласти хвойні гілки - вони утримуватимуть утеплювач від рознесення вітром і затримуватимуть сніг, якщо він все ж таки хоч трохи випаде. Або ж для надійності зверху рекомендується укласти нетканий матеріал.

Коли сніг почне вкривати землю, його потрібно згрести під коріння рослин, які потребують захисту від вимерзання.

Якщо снігу випаде достатньо, садівник також не залишиться без роботи: взимку можна проводити обрізку дерев і чагарників, планувати ландшафтний дизайн і розташування грядок на майбутній сезон. Крім того, не варто забувати струшувати сніг із гілок плодових дерев, щоб вони не зламалися під його вагою.

Для захисту дерев від гризунів рекомендується обернути стволи щільним матеріалом або металевою сіткою. Гарний захист від мишей дає утоптування снігу навколо стовбура. Також потрібно іноді оглядати дерева на предмет пошкоджень, і, виявивши такі, відразу замазувати їх садовим варом.

Читайте ще: Несподівано: Українцям розповіли, яка вода безпечніша - із крана чи зі свердловини

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк