27.11.2021, 15:08

Секрети ідеального олів'є: який незвичайний інгредієнт зробить салат нереально ніжним

Марина Началова | Всі новини автора

Багато жителів нашої країни все ще не уявляють святкового застілля без салату олів'є. Протягом десятиліть ця страва була одним із символів Нового року.

М'ясний салат, як його звикли називати наші мами та бабусі, не втрачає своєї актуальності і сьогодні, адже він не лише смачний, а й готується досить просто.

Цей салат був відомий ще з XIX століття, а його творцем вважається Люсьєн Олів'є - керівник московського ресторану "Ермітаж". За найбільш раннім рецептом, який був опублікований в журналі "Наша їжа" в 1894 році, салат олив'є складався зі смаженого м'яса рябчика, картоплі, свіжих огірків, каперсів, оливок, соусу "Провансаль" з додаванням соєвого соусу "Соя-кабуль".

За рецептом, який був опублікований в 1904 році в книзі О. Молоховець "Подарунок молодим господиням або засіб до зменшення витрат у домашньому господарстві", в салат олив'є входять: м'ясо рябчика, телячий язик, паюсна ікра, свіжий салат, відварні раки, омари, пікулі (мариновані овочі), "Соя-кабуль", огірки свіжі, каперси і варені яйця. Салат заправлявся соусом "Провансаль", приготованим з яєць, прованської олії і "французького оцту".

Особливу популярність салат набув за радянських часів, але тодішня дійсність внесла свої корективи в рецепт: замість свіжих огірків у нього стали класти солоні, рябчика замінили вареною ковбасою, а каперси та оливки - зеленим горошком.

Сьогодні, коли різноманітні продукти стали доступними, можна спробувати приготувати салат олів'є за старим, дореволюційним рецептом. Хоча і "радянська" варіація салату, як і раніше, не втрачає своїх позицій у святкових меню багатьох сімей.

Досвідчені кухарі радять заправляти салат не просто майонезом, а хоча б наполовину замінити його сметаною, грецьким йогуртом чи вершками. Так салат буде не таким жирним і набуде приємної, ніжної консистенції.

Замість ковбаси в салат олів'є все ж таки краще покласти відварене м'ясо курки або свинину. Від яловичини під час зустрічі Нового року-2022 краще відмовитись: у цій статті дізнайтеся чому.

Овочі для салату радять не варити, а запікати, щоб вони не втратили смакових властивостей. Під час приготування всі інгредієнти мають бути кімнатної температури. Нарізати продукти потрібно рівномірно, кубиками розміром з горошину.

Деякі господині додають у салат олів'є абсолютно нетиповий для цієї страви продукт – плавлений сирок. Його слід натерти на дрібній тертці і ретельно перемішати з іншими інгредієнтами. Сирок стане зовсім непомітним у салаті, а гості гадатимуть, що ж зробило салат таким ніжним.

Важливий нюанс: заправляти салат потрібно безпосередньо перед подачею на стіл, інакше з соусу відокремиться багато вологи, доки страва стоятиме в холодильнику. Готовий салат олів'є за санітарними нормами повинен зберігатися не довше 12 годин у холодильнику і не більше 3 годин поза ним.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: