28.11.2021, 13:37

Різдвяний піст: традиції та суворі заборони, календар харчування та поради дієтолога

Рождественский пост

Перед Різдвом Христовим православні віруючі 40 днів дотримуються посту. Терміни Різдвяного посту не зсуваються, він завжди триває з 28 листопада по 6 січня включно.

Для православних в Україні 28 листопада 2021 року починається Різдвяний піст, який завершиться святом Різдва Христового – 7 січня, повідомляє Час Пік. 

Традиції та заборони

У ці дні варто утриматися від гріховних задумів, від скоромної їжі, від шкідливих звичок. В цей проміжок часу церква не здійснює вінчання та хрещення, так само не рекомендують грати весілля.

Як відзначають священики, піст вчить християн бути стриманими. Суворо посту дотримуються ченці та старообрядці. Не строго дотримуватися посту можуть хворі люди, вагітні та ті, хто багато і важко працюють. Пост справа індивідуальна і добровільна.

У період посту необхідно обмежити розваги, утриматися від подружнього життя, не відвідувати розважальні дійства. Потрібно утриматися від негативних емоцій та злості. Бажано ходити до церкви та молитися вдома.

За твердженнями священнослужителів, без молитви та покаяння піст стає просто дієтою.

Рождественский пост

Календар харчування 

Різдвяний піст вважають м'яким. Не дозволяється приймати їжу від тваринного джерела: молоко, м'ясо, яйця.

27 листопада, дозволяється їсти м'ясо та молочні продукти.

З 28 листопада по 19 грудня - найсуворіші дні - середа та п'ятниця - сухоїдіння. Можна їсти тільки неварену їжу. Дозволяються хліб, сіль, фрукти та овочі, гриби, горіхи, мед. Пити можна тільки воду.

Категорично заборона на вино та рослинне масло. По понеділках дозволена гаряча рослинна їжа (без масла), а по вівторках, четвергах, суботах та неділях - гаряча рослинна їжа з додаванням рослинної олії, риба та алкоголь.

З 20 грудня по 1 січня Різдвяний піст посилюється. По вівторках та четвергах - заборонена риба.

З 2 січня по 6 січня тримають максимально суворий піст. Риба та вино під забороною. На понеділки, середи та п'ятниці поширюється сухоїдіння. У вівторок та четвер можна їсти гарячу рослинну їжу без масла, в суботу та неділю масло не заборонено.

Святвечір - переддень Різдва. Це найсуворіший пісний день. До першої вечірньої зірки, що сповіщає про народження Ісуса Христа, необхідно відмовитися від їстівного, а ввечері всі ласують сочивом. Сочиво - це страва з зерен пшениці або рису, які попередньо замочують в простій воді. Сочиво можна підсолодити медом. Господині кладуть в кутю родзинки та горіхи.

Рождественский пост

Як не підірвати здоров'я

У період посту заведено відмовлятися від значної частини продуктів. Чимало людей хапаються за цю можливість, в надії скинути зайві кілограми. Але зайве завзяття може привести людину до великих проблем. І в утриманні необхідно проявляти розсудливість.

Дієтолог дала поради, озвучивши 3 правила пісного харчування з користю:

Харчуватися 5 разів на добу

Рослинна їжа менш калорійна. Отже, за 2-3 підходи до їжі можна не отримати потрібну кількість калорій. Через це з'являться слабкість та втома.

Харчуватися по годинах

Навчіться їсти по годинах: всі прийоми їжі в один і той же час.

Не їсти те, що не подобається

Їсти потрібно з радістю і тільки якщо є апетит. Якщо заради посту ви примушуєте себе, - користі дієта не принесе.

Виходити з посту треба обережно та акуратно. Їсти потрібно помірно, їсти можна вже все, але робити це треба потроху, щоб не почалися проблеми від переїдання.

Рождественский пост

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк