06.12.2021, 22:54

День святої Катерини: традиції, заборони, ворожіння на долю

Марина Началова | Всі новини автора

7 грудня у православ'ї вшановується пам'ять святої великомучениці Катерини Олександрійської. За кілька століть це свято обросло низкою традицій і прикмет.

У народі день Катерини називали Катерина санниця, Катерина Женодавиця, повідомляє Час Пік.

У селах цього дня влаштовували катання та перегони на санях. Вважалося, що кожні сани треба неодмінно скотити з гірки на Катерину, щоб у господарстві був лад.

Молоді дівчата вірили, що якщо хлопець, який подобається, сяде з ними в сани та скотиться з гірки, то кохання стане взаємним з його боку.

Катеринин день вважався вдалим для ворожіння на нареченого. Дівчата ввечері збиралися на посиденьки, ділилися плітками і намагалися дізнатися про свою долю.

Одним із найпопулярніших було ворожіння по вишневій гілці. Потрібно було зрізати в саду гілочку вишні та вдома поставити у воду або встромити в горщик із землею. Якщо до Різдва гілочка зацвіте – можна було скоро чекати на весілля. Ще один спосіб такого гадання: дівчата ставили всі свої гілочки разом в одну ємність із водою, і чия перша зацвіте, та першою вийде заміж.

Скоринку хліба, що залишилася після вечері, клали під подушку зі словами: "Суджений мій ряжений, приходь швидше, нагодую тебе". Тоді дівчині вночі має наснитися майбутній наречений.

Дівчата пекли дуже солоний коржик і з'їдали на ніч: тоді, за повір'ями, уві сні суджений прийде напоїти водою.

Для ще одного ворожіння брали горщик крупи і клали туди золоті, срібні та залізні предмети. Який перший витягнеш – настільки багатим буде чоловік.

Вранці дівчата набирали в таз води та вмивалися. Якщо бриж на воді швидко зникав - скоро буде зустріч із нареченим.

Вважається, що на Катерину не можна займатися важкою роботою, будівництвом, ремонтом, рукоділлям. Не прийнято цього дня розпалювати багаття, "щоб життя не задимилося". Також віруючим слід пам'ятати, що це свято припадає на період Різдвяного посту, тому потрібно дотримуватися пісного харчування та не влаштовувати гучних розважальних заходів.

Дивіться відео: Карпатська мольфарка передбачила, що Зеленський не досидить до кінця президентського терміну

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк