12.01.2022, 10:10

Щедрий вечір: що обов'язково має бути на столі на Маланку, ворожіння та суворі заборони на 13 та 14 січня

Щедрый вечер

Напередодні Старого Нового року, який також називають Василів день, в Україні відзначається Щедрий вечір або Маланка. Цей день має багато традицій, одна з який - щедрий святковий стіл з різноманітними стравами.

Напередодні Старого Нового року, 13 січня, в Україні традиційно відзначають Щедрий вечір, або як його називають у народі – свято Маланки. Щедрим він називається завдяки головній страві новорічного столу - щедрій куті. Наші предки вважали, що щедрий новорічний стіл забезпечить їм достаток та благополуччя на весь рік. Також існують суворі заборони на свято Маланки та Василів день, повідомляє Час Пік.

Напередодні Старого Нового року, 13 січня, за давньою народною традицією святкують Щедрий вечір. За християнським календарем - Маланка, в цей день шанують преподобну Маланію Римлянку. На 14 січня припадає Василів день - на честь святого Василія Великого - покровителя землеробства, філософа та богослова

Щедрий вечір - веселе українське свято з обрядами, розвагами, скоромною їжею: багатою кутею на смальці, ковбасами, пирогами, варениками, млинцями, смаженими на салі тощо. А ще випікають два спеціальних хліба "Маланка" та "Василь".

Щедрый вечер

Їжа в цей вечір грає важливу роль, вважається, що від різноманітності столу буде залежати, наскільки щедрим буде весь рік. Саме тому святкове меню повинно мати багато ситних страв.

Традиційно на Маланку до святкової вечері починають готуватися ще вранці. Приготування починається з варіння щедрої куті.

На відміну від куті, яку готують на Святвечір та напередодні Хрещення, щедра кутя не повинна бути пісною, так що до неї можна спокійно додавати жирні вершки, смалець та інші скоромні інгредієнти.

В Україні на новорічний стіл зазвичай подають пироги, вареники, ковбаси, млинці. Важливо пам'ятати, що вся їжа повинна бути дуже ситною. Готувати рибу на Маланку не бажано, повір'я свідчать, що, якщо на столі є риба, щастя та багатство "відпливуть".

На столі обов'язково має бути блюдо зі свинини. У давнину наші предки запікали порося в якості пожертвування Василю, покровителю цих тварин, за що він дарував їм достаток та благополуччя на весь рік. Сьогодні ж в Україні зі свинини традиційно готують холодець, кров'янку, ковбаси, сало тощо.

Ніч на Старий Новий рік в народі вважалася часом розгулу нечистої сили.

На Щедрий Вечір, в ніч під старий Новий рік, майже по всій Україні традиційно ходили гурти ряджених, які щедрували та відганяли нечисть піснями. За традицією, починати щедрування потрібно після заходу сонця.

Щедрый вечер

Заборони

  • Вважається, що якщо в перший день Старого Нового року в будинок першою увійде жінка - буде біда. Не можна 14 січня пускати жінку першою до хати.
  • Першим в будинок повинен увійти чоловік, тому посівати ходять тільки хлопчики. На Василів день в будинок першим увійде чоловік - весь рік буде вдалим.
  • Вважалося, що в цей день не слід вимовляти слово "тринадцять", а також рахувати дрібні монети. Кажуть, рахунок монет принесе сльози на весь рік.
  • Не можна брати і давати гроші в борг.
  • Також люди вважали, що в цей день не варто виносити сміття - щастя з дому винесеш.
  • Не можна сваритися та лаятися, не можна ображатися і бути злопам'ятним.
  • Не можна бути в темному, старому або брудному одязі. Якщо забруднити святковий одяг - в прийдешньому році можуть виникнути проблеми.

Щедрый вечер

Ворожіння на Маланку

На Маланку українці не тільки смачно їдять, а й проводять давні новорічні обряди - ворожать та щедрують.

Як правило, ворожіннями займаються молоді дівчата, щоб дізнатися, з ким у майбутньому їм судилося провести своє життя. У різних регіонах України дівчата ворожать по-своєму.

Кілька прикладів:

  • увечері 13 січня потрібно вийти на вулицю й першого-ліпшого перехожого чоловіка запитати, як його звуть - це і буде ім'я судженого;
  • вийти на вулицю, і яка тварина зустрінеться першою, таким і буде суджений: якщо собака - злим та сердитим, якщо вівця - тихим та спокійним тощо;
  • біля воріт насипати три купки зерна, а вранці перевірити: якщо зерно лежить і його ніхто не чіпав, значить і сімейне життя буде щасливим. Якщо ж купки розмітав вітер - чекають сварки з чоловіком;
  • покласти під подушку гребінець і перед сном вимовити: "Суджений-ряджений, розчеши мені голову". Хто присниться, той і буде судженим;
  • перед сном покласти у миску з водою кілька гілочок з віника і сказати: "Суджений-ряджений перевези через місток". Якщо вранці гілочка прилипне до країв миски, то дівчина вийде заміж за того, хто приснився.

Щедрый вечер, гадания

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк