16.01.2022, 18:01

Водохреща: Як правильно поводитися зі святою водою і для чого її використовувати

Марина Началова | Всі новини автора

У свято Хрещення Господнього кожен віруючий намагається запастися святою водою, яка у православних християн вважається одним із найпотужніших оберегів та ліків.

Освячення води в храмах починається вже в Хрещенський святвечір - увечері 19 січня і продовжується вранці 19-го, повідомляє Час Пік.

Воду для освячення прийнято набирати у чисті прозорі ємності без етикеток, краще – у скляні банки, ніж у пластикові пляшки. Не можна святити воду у пляшках з-під спиртних напоїв.

Найкраще брати для освячення джерельну воду, а якщо такої можливості немає, можна набрати воду з-під крана, але це потрібно зробити строго 00.10 до 01.30 у ніч на 19 січня.

Повернувшись із храму зі святою водою, потрібно окропити нею всі кути в домі для захисту від зла. Пити водохресну воду можна весь день у будь-яких кількостях 19 січня, а у всі інші дні – лише натще.

Зберігати святу воду потрібно у прохолодному, темному місці. Часто ємність з водою ставлять біля ікон, але потрібно зробити так, щоб вона була не на виду. Не можна ставити святу воду на підлогу.

Свята вода - сильний оберіг для віруючого в різних аспектах життя, і застосування її дуже широке. Вважається, що вона допомагає перемогти хворобу. Освячену воду п'ють перед прийомом ліків, перед їжею, нею окроплюють рани та хворі місця, додають у ванну тощо.

Перед відповідальною подією можна випити трохи святої води. Батьки дають дітям святу воду перед важливими іспитами, виступами, відправляючи у далеку дорогу.

Раніше трохи хрещенської води лили в колодязь. Святою водою окропляли свійських тварин, щоб вони були здоровими.

Важливо правильно утилізувати стару святу воду, що залишилася з минулого року. Священики забороняють виливати святу воду в каналізацію та просто вихлюпувати на землю. Але нею можна полити кімнатні або садові рослини, або ж віднести до спеціального місця у храмі. Також святу воду можна вилити у річку.

Читайте ще: Потужні обереги: 6 предметів, які Ванга радила мати вдома кожному

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк