18.01.2022, 07:24

Гріхи не змиває: в ПЦУ розвіяли головний міф про купання в ополонці на Водохреща

Ольга Романец | Всі новини автора
купание в проруби

Купання в ополонці на Водохреща не змиває гріхи і не дає особливого Божого благословення або духовного очищення. Жодного церковного припису в Українській Церкві для здійснення занурення в зимову воду немає і ніколи не було.

Про це повідомляє Православна Церква України, передає Час Пік.

"Спаситель зійшов у води Йордану не для очищення від особистого гріха, бо він був безгрішним, а для того, щоб взяти на себе гріхи людства і дарувати нам через хрещення можливість оновитися, врятуватися. Таким чином Господь явив свою готовність пережити все те, що переживає людина, яку він рятує", - йдеться в повідомленні.

У ПЦУ називають традицію купатися на Водохреща в морози безглуздою. Також незрозуміло, звідки взялася традиція занурюватися саме 3 рази.

"Вода в Йордані в цю пору року досягає 12-16 градусів тепла, вона не є крижаною, такою, що провокує стрес для організму. Купатися в ополонці не підготовленим для цього людям - це ризикувати своїм здоров'ям і життям, а значить - нехтувати даром Божим", - зазначили в ПЦУ.

Крім того, занурення в ополонку не змиває гріхи, тому що гріх - це не зовнішня проблема, а внутрішня хвороба душі. І щоб її вилікувати, потрібно спочатку її виявити, від щирого серця покаятися і змінитися, відзначають в Церкві.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк