30.01.2022, 20:12

В Україні створили сорт картоплі, що викликав ажіотаж серед городників

Марина Началова | Всі новини автора

Вчені Національної академії аграрних наук України вивели новий сорт картоплі, що дає високий врожай і довго зберігається без проростання.

Директор Інституту картоплярства НААН Микола Фурдига презентував новий сорт картоплі "Містерія", який нещодавно потрапив до державного реєстру. Сорт приємний на смак і дає високий врожай, ]]>повідомляє ]]>прес-служба НААН, передає Час Пік.

"Картопля справді трохи "містична". Вона має фіолетове забарвлення шкірки та жовту м'якоть. Її врожайність складає 80 тонн/га, вміст крохмалю 15,5-16%, а споживчі якості оцінюються у 8,4 бала", - зазначає науковець.

Фурдига зауважує, що різноманітні сорти мають період фізіологічного спокою, а потім через 40 днів картопля починає проростати. Натомість, у Містерії цей показник складає 80 днів, а якщо її зберігати при температурі 7-8 °C, то вона не проростатиме перед посадкою.

У такому випадку в картоплі вічка будуть напівзаглиблені, росточки не треба обрубувати, а цей сорт із року в рік дає сталі високі врожаї. Картопля здатна вирощуватися як у піщаних, так і глинистих ґрунтах, ідеально підходить на двоурожайну культуру.

"Окрім того, сорт дуже смачний. Хоч він і новий, але господині його полюблять", - підсумував Фурдига.

До НААН почали надходити численні запити щодо замовлення нового сорту картоплі, тож установа поділилася контактами. Замовити картоплю в Інституті картоплярства Національної академії аграрних наук України можна за телефонами: +38 045 774 15 33, +38 093 150 18 40 або електронною поштою [email protected]. Є можливість доставки через Нову Пошту.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: