01.02.2022, 22:56

Таємничий об'єкт у космосі випускає сигнали кожні 18 хвилин: астрономи спантеличені

Марина Началова | Всі новини автора

Невідомий об'єкт, розташований у нашій галактиці, випромінює радіохвилі, які досягають Землі кожні 18,18 хвилини.

Це явище виявив австралійський студент Тайрон О'Доерті з Університету Кертіна, проходячи практику на радіотелескопі Murchison Widefield Array, передає Час Пік з посиланням на ЗМІ.

Астрономи поки що не змогли з'ясувати, що саме випускає загадкові сигнали. Визначено лише приблизну відстань до об'єкта – близько 4000 світлових років, що досить близько до нас за космічними мірками.

Строго кожні 18,18 хвилин об'єкт випускає імпульс довжиною 30-60 секунд. Випромінювання фіксується по всьому спектру частот, але світлове випромінювання поляризоване на 90%.

Незвичайною є велика періодичність випромінювання. У пульсарів вона становить мілісекунди, а у магнетарів може досягати 10 секунд. Але період у 18 хвилин завів астрономів у глухий кут.

Виходячи з наявних даних, вчені припускають, що це дуже яскравий природний об'єкт розміром менше Сонця, з неймовірно сильним магнітним полем. Це може бути або магнетар, або білий карлик. Найімовірніший перший варіант, і якщо припущення вірне, то астрономи вперше виявили магнетар з наддовгим періодом - вчені вже розраховували існування такого об'єкта теоретично, але ще ніколи не стикалися з ним на практиці.

Дивіться ще: Жінка врятувала в лісі дивну тварину, але навіть фахівці не змогли визначити, хто це

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: