16.02.2022, 14:55

Бабаки Міша і Маруся передбачили погоду: коли в Україну прийде весна

Ольга Романец | Всі новини автора
погода

Львівські бабаки Міша і Маруся дали свій прогноз щодо настання весни. Так, цього року очікується рання весна.

Львівських бабаків будять не на День бабака, 2 лютого, а на Стрітення, 15 лютого, адже вважається, що, за народним повір'ям, саме в цей день зима зустрічається з весною, передає Час Пік.

Цього року бабаки після пробудження поводилися активно, що, за словами директора ЛЕНЦ Ігоря Антаховича, означає, що весна буде ранньою.

"Ми їх просили вийти, вони вийшли обидва, активно рухалися, свистіли. Це говорить, власне, про те, що весна буде ранньою", - сказав Антахович.

Крім того, взимку бабаки не міцно спали, часто прокидалися, що також говорить на корить того, що сильних морозів вже не буде.

"Вони взагалі цю зиму спали з перервами - то спали, то прокидалися. Наприклад, осінь була довгою і теплою, тому заснули вони рекордно пізно - 1 грудня. Потім зима була теплою, прокидалися кілька разів", - зазначив Антахович.

Нагадаємо, бабак Тимко 2 лютого передбачив, що цього року весна в Україну прийде за розкладом, але погода буде нестабільною.

"Незважаючи на те, що Тимко не побачив свою тінь, весна буде досить нестабільною. Каже, що нас очікують температурні коливання", - розповіла науковий співробітник кафедри біології Харківського національного університету ім. Каразіна Надія Токарська.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк