11.11.2022, 12:02

Сфери, які найчастіше обирають українці, що працюють в Польщі

Ольга Станішевська | Всі новини автора

Протягом багатьох років Польща була країною, в якій працює багато осіб з України. Однак, відколи за нашим східним кордоном розпочалася війна, людей, котрі шукають роботу в Польщі, стало ще більше, ніж раніше. В яких сферах найчастіше працюють українці? Кількість вакансій для українців збільшується практично в кожному воєводстві. Своєю чергою, роботодавці також не можуть нарікати на відсутність зацікавленості у пропонованих вакансіях.

Які фактори впливають на вибір праці українцями?

Згідно з даними з Управління соціального страхування (ZUS), переважна кількість українців наразі працюють як наймані робітники. У березні їхня частка становила 57,2% всіх зайнятих українців. На другому місці за кількістю знаходиться договір доручення (umowa zlecenia). На його підставі працюють 42,3%, а на третьому – договір підряду (umowa o dzieło), згідно з яким працевлаштовано 0,2% Українців.

Перелік професій, за якими можуть працювати сусіди з-за східного кордону, є чималим. Багато чого залежить від їхнього рівня володіння польською мовою. Відштовхуючись від цього можна визначити чи особа може працювати на посаді, де є безпосередній контакт з клієнтом. Також беруться до уваги вік та стан здоров'я людини, адже не кожна посада підходить для всіх. Людина похилого віку, яка має проблеми зі здоров'ям, не може виконувати важку фізичну роботу. Попередній досвід роботи, рівень освіти та офіційно підтверджені кваліфікації також мають важливе значення. Частина людей шукають працю за тією ж професією, за якою вони працювали до цього. Однак, у випадку з дипломами необхідна буде нострифікація, на підставі якої ви отримаєте сертифікат, що підтверджує ваші кваліфікації.

В яких галузях українці знаходять роботу?

Розглядаючи вищезазначені пункти, не важко дійти до висновку, що українці можуть працювати в будь-якій сфері діяльності. Популярністю користуються робота у сільському господарстві та у сфері громадського харчування. Це ті галузі, в яких польські підприємці шукають собі працівників і водночас характер посади не завжди вимагає хорошого знання мови. Також привабливою може бути і виробнича сфера. Багато людей також залучені у роботі по догляду за чистотою.

Особи, які знають польську мову, легко влаштуються на роботу у сфері торгівлі. Не бракує також вакансій для українців з кваліфікацією та профільною освітою. Зокрема, можна знайти вакансії для перекладачів, лікарів або асистентів вчителів.

Пошук праці – з чого почати?

Попри те, що роботи, як і претендентів на кожну посаду, вистачає, не завжди всі місця укомплектовані. З однієї сторони, роботодавці не завжди знають, як знайти людей з необхідними кваліфікаціями. З іншої – самі українці не знають де шукати роботу і з чого почати. Саме тому, хорошим рішенням. може бути співпраця з агентством з працевлаштування. Співпраця з агентством вигідна для обох сторін. Співробітники агентства знають як приготувати оголошення і де шукати ідеальних кандидатів. Допоможуть в вирішенні формальних питань і підтримають у разі виникнення мовного бар'єра. Роботодавець швидше знайде працівників, а українці, своєю чергою, мають шанс швидше знайти постійну роботу в галузі, яка їх цікавить.

 

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк