02.02.2023, 19:48

Харківський бабак Тимко "спрогнозував", коли в цьому році прийде весна

Ольга Ранська | Всі новини автора
бабак Тимко

Харківський бабак Тимко ІІІ сьогодні, 2 лютого, за традицією "спрогнозував", коли в Україну прийде весна. Згідно з його "віщуванням", весна цього року не забариться.

Традиційно, 2 лютого у світі святкують День бабака. В Україні ця традиція зберігається з 2004 року – саме тоді харківський бабак Тимко зробив свій перший "прогноз". Існує прикмета, що якщо бабак вийде зі своєї хатинки та побачить власну тінь – весна буде пізньою, а якщо не помітить її, то прийде рано.

Сьогодні бабак Тимко "спрогнозував", що весна у 2023 році настане в середині березня, тобто за 6 тижнів вже варто очікувати потепління.

"Тимко сказав, що весна настане обов'язково. Але не раніше, аніж за шість тижнів", – прокоментував доглядач бабака Володимир Ронкін сьогодні на біологічній станції Харківського національного університету імені Казаріна в Гайдарах.

Слід зазначити, що ці "прогнози" не стосуються серйозних наукових досліджень, а головна мета цієї традиції пов’язана з приверненням уваги до цього цікавого виду, що зникає – степового бабака або байбака (Marmota bobak). Але варто зауважити, що дуже часто "віщування" бабака збігалися з реальними синоптичними прогнозами.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: