10.04.2023, 08:01

Страсний тиждень 2023: що можна і не можна робити до 16 квітня

Віктор Білий | Всі новини автора

У понеділок, 10 квітня, у християн східного обряду почався Страсний тиждень, який ще називають Страсною седмицею. Як правильно провести Страсний тиждень і підготуватися до зустрічі Великодня.

Страсний тиждень - це період, коли православні згадують останні дні земного життя Христа. Її заведено вважати сьомим тижнем Великого посту, але насправді це окремий період. Цього року Воскресіння Христове ми відзначаємо 16 квітня, а Страсний тиждень припадає з понеділка, 10 квітня, до суботи, 15 квітня.

Страсний тиждень – значення кожного дня

Щодня Страсного тижня має особливе значення і називається Великим. У храмах цього тижня не відзначають дні святих, не проводять вінчання та хрещення – відбуваються урочисті служби та підготовка до Великодня.

Великий понеділок

Цього дня у храмах згадують старозавітного патріарха Йосипа, якого брати продали у рабство. Йосип став прообразом мучеником Спасителя. На службі читають євангельський уривок про прокляття Христом безплідної смоковниці - символ душі, яка не розкаялася. У понеділок також починають здійснювати чин світоварення - виготовляють особливу освячену ароматичну олію (миро), яку застосовують для помазання після хрещення.

Великий вівторок

Цього дня згадують, як Ісус викрив фарисеїв і книжників, а також його притчі про Страшний суд і кінець світу, про десять дів, про таланти та данину кесареві.

Велика середа

Цього дня Юда зрадив Христа за 30 срібняків. Також згадують грішницю, яка омила ноги Ісуса. У Велику середу у храмах востаннє читають молитву з поклонами – поклони під час літургії скасовуються до Трійці. Також у цей день сповідаються.

Великий четвер

Цього дня ще називають Чистий четвер - вважається здійсненням першого таїнства причастя. Під час Таємної вечері Христос дав апостолам хліб і вино і сказав: Це є тіло Моє і ця кров Моя. Потім він з учнями пішов у Гефсиманський сад помолитися - там його зрадив Юда Іскаріот. У храмах проходить особлива служба "Дванадцятьох пристрасних Євангелій", де віряни згадують про страждання Господа.

Також у Чистий четвер готуються до Великодня вдома – печуть паски та фарбують яйця, роблять у будинку прибирання.

Велика п'ятниця

Це найсумніший день - у п'ятницю розіп'яли Христа. У храмах на службі згадують страждання Спасителя, з вівтаря виносять плащаницю – зображення Христа, що лежить у труні. Цей день називають ще Страсною п'ятницею.

Велика субота

За переказами, після смерті Христос потрапив у пекло - і визволив звідти душі праведників, у тому числі й Адама з Євою. У храмах відбуваються урочисті служби, але священники вже надягають світлі святкові шати - світ завмирає в очікуванні Христового Воскресіння. Цього дня починають освячувати у храмах принесені паски та яйця.

Страсний тиждень - що не можна робити

На Страсному тижні існує низка заборон:

  • не можна порушувати піст та веселитися;
  • не можна сваритися, лихословити, скандалити;
  • не можна займатися важкою фізичною працею, але повсякденною можна;
  • не можна святкувати весілля чи дні народження.

Страсний тиждень - що не можна їсти

Останній тиждень перед Великоднем – це суворий піст. У понеділок, вівторок і п'ятницю - сухої їжі, у Великий четвер дозволено їжу з олією та трохи вина. У Страсну п'ятницю можна їсти лише хліб та пити воду, у Велику суботу – сухоїдність. Нагадаємо, що правила посту не поширюються на літніх, дітей, вагітних, які годують, а також тяжкохворих.

Читайте також: У скільки у 2023 році обійдеться великодній кошик українцям: підрахунки

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: