12.09.2024, 22:27

Космічні туристи вперше вийшли у відкритий космос: історична місія SpaceX

Марина Гончар | Всі новини автора
авппарп

12 вересня відбувся визначний момент в історії космічних польотів. Двоє непрофесійних астронавтів компанії SpaceX в рамках місії Polaris Dawn здійснили перший в історії вихід у відкритий космос.

Про це, з посиланням на ]]>Reuters]]>, передає Час Пік.

Ця подія стала можливою на третій день п’ятиденної подорожі на навколоземну орбіту. Пілотована місія є частиною постійних зусиль SpaceX щодо розширення можливостей комерційних польотів у космос.

Цей надзвичайний вихід відбувся на висоті приблизно 730 км над поверхнею Землі, що є одним із найбільших досягнень для приватних космічних місій. Процес виходу тривав близько 1 години 46 хвилин і став ще одним доказом амбітних планів Ілона Маска щодо майбутніх польотів на Марс.

Першим космічний вакуум випробував американський бізнесмен та капітан екіпажу Джаред Айзекман, який впевнено вийшов за межі капсули Crew Dragon. За ним у відкритий космос вирушила інженер компанії SpaceX Сара Гілліс. Кожен з них провів близько 10 хвилин поза капсулою, перебуваючи на прив’язі, яка гарантувала безпеку під час цієї складної операції.

Ця місія продемонструвала передові технології, зокрема новітні космічні скафандри та процес повної розгерметизації кабіни корабля, що відбувався вперше у прямому ефірі. У цей час ще двоє членів екіпажу, Скотт Потіт і Анна Менон, спостерігали за ходом подій зсередини капсули.

Цей експеримент мав на меті не тільки протестувати новаторське обладнання, але й підготувати ґрунт для майбутніх місій у далекі куточки космосу, включаючи Марс. Маск та його команда вірять, що здобутки місії Polaris Dawn — це лише перший крок до великих амбіцій людства у космосі.

SpaceX, вкотре підштовхуючи межі можливого, прокладає шлях до нової ери комерційних космічних подорожей, роблячи космос дедалі ближчим і доступнішим для звичайних людей.

Читайте також:

У 3 знаків Зодіаку у вересні відбудуться доленосні події: кому приготуватися

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк