18.09.2024, 16:17

Інцидент з Усиком у Кракові: Чому польські прикордонники одягли наручники чемпіону

Віктор Білий | Всі новини автора

Олександра Усика, українського боксера та чемпіона світу, було затримано польськими прикордонниками. За словами майора Яцека Міхаловського, причина затримання пов'язана з "жестикуляцією" спортсмена та його тренера, що викликало необхідність застосування запобіжних заходів.

Міхаловський заявив, що Усика та його тренера Лапіна затримали через їхнє "невдоволення" ситуацією, коли вони не змогли полетіти. Після того як їх привели до офісних приміщень, наручники були негайно зняті. Однак, пояснюючи причини затримання, офіцер не уточнив, що саме мається на увазі під «позою пана» і які норми польського законодавства могли бути порушені.

У команді Усіка пояснили активну жестикуляцію мовним бар'єром, стверджуючи, що спортсмени намагалися пояснити свої дії жестами, оскільки не могли це зробити словами. Проте польські правоохоронці розцінили їхню поведінку як "протизаконну".

Інцидент привернув увагу української влади. Генеральний консул Польщі та міністр закордонних справ України висловили невдоволення з приводу затримання Усика. Президент Володимир Зеленський розпорядився про терміновий розгляд ситуації, що наголошує на важливості, що надається країні захисту своїх громадян за кордоном.

Проте інцидент викликав громадське невдоволення, оскільки багато хто ставить питання, чому проблеми тисяч українців, які перебувають у складних умовах, не викликають такого ж швидкого реагування з боку влади.

Сьогодні 18 вересня Олександр Усик повідомив про своє звільнення після інциденту в аеропорту Кракова. У своєму Instagram-акаунті спортсмен розповів, що затримання було пов'язане з "непорозуміннями", і висловив подяку українській делегації та послу України в Польщі.

"Я вільний. Відбулися деякі непорозуміння. Хочу подякувати нашому Президенту, який дуже переживав за це й особисто вирішував це питання. Володимире Олександровичу, дякую вам особисто", - зазначив Усик.

Спортсмен також наголосив, що все гаразд і "коронувати" його не потрібно, додавши: "Слава Богу за все і слава Україні!".

Нагадаємо, що 17 вересня Олександра Усика затримали в аеропорту Кракова. Йому та його тренеру Сергію Лапіну відмовили в посадці після того, як представник авіакомпанії вирішив, що вони "непридатні для подорожі".

Усик намагався пояснити, що з ними всі в порядку і вони просто виснажені після майже 14-годинної подорожі з Києва. Однак через мовний бар'єр і те, що боксер категорично стверджував, що вони нічого не порушили, його затримали.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк