11.03.2023, 08:15

Як вибрати кращу коптильню?

Ольга Станішевська | Все новости автора

 

 

Копчена риба або м’ясо домашнього приготування – делікатес, перед яким важко встояти. Зараз на ринку представлені різноманітні конструкції коптилень, які можна адаптувати під індивідуальні потреби клієнтів. Незалежно від того, віддаєте перевагу традиційним коптильням, з вогнищем, чи хочете вибрати електричні універсальні коптильні 3 в 1, подивіться, на що варто звернути увагу при виборі відповідної моделі.

Які елементи повинні бути в домашній коптильні?

Традиційна коптильня повинна складатися з декількох основних частин, до яких відносяться:

  • вогнище,
  • димова труба,
  • коптильна камера,
  • вікна,
  • термометр,
  • заслін.

Електрична зазвичай складається з однієї камери, де є:

  • нагрівальний елемент,
  • димогенератор,
  • термостат,
  •  

Основою є, звичайно ж, вогнище, в якому спалюються дрова. Як правило, воно є частиною всієї конструкції, але може бути і самостійним елементом. 

Димовий канал дозволяє виводити дим в коптильну камеру, де розміщуються харчові продукти, що підлягають обробці. Залежно від конструкції вони можуть бути підвісними або розкладними. Стандартний розмір коптильної камери до 100 см.

Для видалення зайвого диму також необхідний  димохід. Що ще знадобиться? Звичайно, термометр, який дозволяє постійно контролювати температуру копчення. Ще одним важливим елементом є заслінка, яка дозволяє легко розрідити або згущити дим і коптити їжу холодним або гарячим способом.

Говорячи про електричні моделі, важливим елементом також буде вентилятор, завдяки якому повітря буде циркулювати в камері. Димогенератор необхідний для холодного копчення.

Які бувають види коптильні?

Основний поділ стосується способу приготування копченостей. Ви можете вибрати традиційну дров’яну коптильню або вибрати більш сучасне рішення, тобто електричну.

Чим саме вони відрізняються? Електрична садова коптильня більш зручна у використанні, бо вимагає менше праці. Має електронагрівач і термостат (в діапазоні 0-90 градусів або 40-210 градусів), що дозволяє швидко і точно встановити потрібну температуру, яка буде підтримуватися протягом усього процесу копчення. Електрична домашня коптильня також оснащена димогенератором.

Любителі традиційних смаків напевно скажуть, що коптильня з вогнищем буде набагато краще. Скільки тут правди? Вам залишається лише відповісти на запитання, що ви віддаєте перевагу: газовий гриль чи класичний? Останнє, ймовірно, асоціюється з більш димним смаком і специфічною атмосферою.

Так буде і з  традиційною дров’яною коптильнею. Коптіння в ній вимагає певної вправності. Вам може знадобитися кілька спроб, щоб зрозуміти як досягти потрібного результату. Але цей спосіб буде більш захоплюючим.