21.09.2024, 12:27

Взимку мобільний зв'язок буде лише 4-6 годин, якщо відбудуться блекаути, - Мінцифри

Згідно із заявами Станіслава Прибитько, голови напряму розвитку мобільного інтернету Мінцифри, в зимовий період українці можуть зіткнутися із серйозними обмеженнями у мобільному зв'язку, який буде доступний лише 4-6 годин на добу у разі блекаутів.

В умовах тривалих відключень електроенергії оператори зв'язку, такі як "Київстар", lifecell та Vodafone, зможуть забезпечити працездатність своїх мереж лише на короткий термін.

Раніше уряд України встановив мету, згідно з якою мобільні оператори мають забезпечити зв'язок без електроживлення протягом 10 годин до 2025 року. Однак, як зазначає Прибитько, жоден оператор не зможе повністю виконати цю вимогу. Оператори пояснюють ситуацію недоліком персоналу через мобілізацію та нестачу ресурсів для зарядки акумуляторів.

Зараз "Київстар" має можливість підтримувати роботу 60% своїх потужностей без світла протягом 4 годин, тоді як частина, що залишилася, - лише від 2 до 3 годин. Компанія активно працює над покращенням ситуації, плануючи збільшити час автономної роботи до 4 і навіть 6 годин.

Оператор lifecell повідомив, що понад 50% його станцій оснащені новими літієвими батареями, які дозволяють підтримувати зв'язок протягом 4 годин. Крім того, близько 1700 базових станцій підключено до генераторів, що дасть можливість забезпечити зв'язок протягом більш тривалого часу.

Vodafone також заявив про готовність: більш ніж половина базових станцій оператора можуть працювати без світла від 4 до 6 годин. Компанія розглядає можливість встановлення дизель-генераторів та резервування електроживлення на критично важливих об'єктах.

Проте всі оператори наголошують, що забезпечити 10 годин зв'язку без світла зараз неможливо через брак інвестицій та необхідних ресурсів.

Як нагадує Міжнародне енергетичне агентство (МЕА), Україна вже пережила дві зими з пошкодженою енергетичною інфраструктурою, проте майбутній зимовий період може стати найскладнішим. Згідно зі звітом МЕА, навіть з урахуванням завершення літніх ремонтів на атомних електростанціях та підтримки імпорту електроенергії, дефіцит постачання може досягти 6 ГВт.

На тлі атак, що продовжуються, на енергетичні об'єкти України, про які неодноразово повідомляла російська влада, в країні залишаються зруйнованими ключові станції, такі як Дніпрогес і Трипільська ТЕС. Президент України Володимир Зеленський раніше заявляв, що значну частину енергетичної інфраструктури країни не буде відновлено до початку зими.

Читайте також: Без світла по 18 годин: що може чекати на українців взимку та з якими наслідками доведеться зіткнутися

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик