30.09.2024, 09:54

Змусять віддати останні гроші: в яку неприємність можуть потрапити ВПО з міст "трикутника" та як уникнути наслідків

мошенники и выплаты

Переселенці виявилися особливо вразливими перед шахраями. У мережі поширюється величезна кількість оголошень про нібито надання грошової допомоги, які створюються аферистами. У результаті люди, які реєструються на підроблених сайтах або для отримання допомоги передають свої особисті дані, виявляють, що з карт зникли останні гроші.

Про що повинні пам'ятати ВПО з Лисичанська, Сіверськодонецька, Рубіжного та інших окупованих населених пунктів, щоб не потрапити на гачок шахраїв - розповість Час Пік.

Як можуть діяти аферисти?

ВПО стали однією з категорій населення, до якої шахраї підібралися через спеціальний, хоч і не найекстравагантніший підхід: вони маніпулюють нібито отриманням грошової допомоги від різних фінансових організацій (включаючи банки) чи благодійних фондів. Зловмисники дають посилання на сайт, де нібито можна подати заявку на отримання допомоги. Також вони використовують чат-боти. Але згодом виявляється, що для "зарахування" грошей необхідно вводити персональні дані та номер банківської картки. Таким чином, люди передають шахраям свої персональні дані, зокрема дані банківської картки.

Чого не можна робити, якщо ви побачили "пропозицію" про виплати?

У зв'язку з активністю шахраїв, ]]>Мінреінтеграції]]> дало рекомендації, як не втратити останнє, відреагувавши на "пропозицію" грошової допомоги.

  1. Довіряти слід лише перевіреним джерелам інформації - офіційним сайтам гуманітарних організацій, фондів, офіційним додатками чи номерам телефонів.
  2. ВПО, які знаходять у мережі оголошення про надання грошової допомоги, повинні пам'ятати, що для грошового переказу потрібен лише IBAN або 16-значний номер картки.
  3. Гуманітарні організації ніколи не просять повідомити конфіденційні дані для отримання допомоги.

Якщо умовою для отримання допомоги є надання більш детальної інформації по карті або паролів - не варто продовжувати комунікацію.

Просять - не повідомляйте

Наприклад, ви знайшли повідомлення у Facebook, в якому пропонується допомога ВПО, перейшли за посиланням і вам пропонують ввести дані. У такому разі будьте уважні і ніколи не вводите:

  • CVV або CVC код від банківської картки,
  • термін дії картки,
  • логін або пароль від онлайн-банкінгу,
  • PIN-код,
  • пароль для підтвердження входу.

Ці дані відкривають шахраям можливість доступу до ваших банківських рахунків. І замість того, щоб надати допомогу, у вас заберуть останні гроші.

Куди звертатися, якщо обманули?

Якщо ви потрапили на гачок шахраїв, слід негайно звернутися до правоохоронних органів. Повідомити про кіберзлочин можна:

  • за номером телефону 0 800 505 170 (з понеділка по п'ятницю з 9:00 до 18:00);
  • заповнити форму на ]]>сайті кіберполіції ]]>України.

Однак краще запастись уважністю та діяти превентивно: детально перевіряти інформацію про надання допомоги, отримувати додаткові довідки в офіційних органах та не надавати особисту інформацію, якщо це подається як умова для отримання грошей.

Читайте також: Зарплати та умови - казкові: заробити багато грошей пропонують жителям Лисичанська, Сіверськдонецька та Рубіжного, але є нюанси

Читайте ще: "Налітай! Розгрібай!": Які квартири, й за якою ціною продаються у Лисичанську, Сіверськодонецьку та Рубіжному

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик