28.09.2024, 17:55

"Налітай! Розгрібай!": Які квартири, й за якою ціною продаються у Лисичанську, Сіверськодонецьку та Рубіжному

Иллюстративное изображение

На окупованій території Луганщини, починаючи з 2022 року, активізувався "віджим" нерухомості. Заволодіння чужим житлом продовжує набирати обертів, особливо у містах "трикутника", де після повномасштабного вторгнення РФ в Україну залишилося багато пустуючого житла. Багато жителів окупованого Лисичанська, Сіверськодонецька та Рубіжного, які не бачать своє майбутнє у "звільнених" містах, намагаються продати свої вцілілі квартири, поки на них є попит й поки за них можна отримати хоч якісь гроші. Скільки хочуть за квартири мешканці "трикутника", і які ціни на житло у "столиці ЛНР", розповість Час Пік.

Відповідно до російського законодавства, у т.зв. "ЛНР" до 1 січня 2028 року діятиме "перехідний період", протягом якого можна зафіксувати своє право на власність. Проте, "уряд ЛНР" видав свій "закон", який регулює передачу у держвласність житла, що має ознаки безхазяйного майна. У базі даних, за словами гауляйтера "ЛНР" Леоніда Пасічника, вже понад 22 тис. порожніх квартир та будинків. У Лисичанську, Рубіжному та Сіверськодонецьку регулярно з'являються списки квартир, які влада має намір "націоналізувати".

"Віджим за законом"

Окупанти вносять квартири у "чорний список" безхазяйного майна, якщо протягом року не вносилася плата за житло та є заборгованість по "комуналці", або не ведеться експлуатація житлового приміщення. Також туди потрапляють квартири, якщо в єдиному державному реєстрі нерухомості відсутні відомості про зареєстроване право власності на житлове приміщення.

Судячи з цих критеріїв, у Лисичанську, Рубіжному та Сіверськодонецьку тисячі квартир можна назвати "безхазяйними". Йдеться не лише про квартири переселенців, які залишили окуповані міста. Великі заборгованості по "комуналці" є й у тих, хто залишився жити в окупації. Також далеко не всі жителі "трикутника" зареєстрували право власності на житлове приміщення в Росреєстрі, не у всіх навіть є російський паспорт, який необхідний для цієї процедури.

Ось і виходить, що квартири можуть "віджати" як у переселенців, так й у мешканців "ЛНР". Як запевняють юристи "ЛНР", в такій ситуації мешканці "республіки" пізніше мають право через суд повернути свою власність. У той же час, квартири та будинки надаватимуться новим мешканцям, як у тимчасове, так і в постійне користування. А місцевим жителям пропонують ходити по судах та роками чекати на рішення...

Ринок нерухомості в "ЛНР"

Як запевняють ріелтори, забудовник продав майже всі квартири в житловому комплексі "Красноярський", зведення якого ще не почалося, активно продаються квартири і в ЖК "Дружба", що будується у Луганську. Нібито, попит на квартири у новобудовах є, тому що діє вигідна регіональна іпотека під 2% річних. Легко здогадатися, що більшість місцевих жителів не можуть дозволити собі таку покупку.

Попит на вторинне житло у Луганську збільшився після початку т.зв. СВО. За словами ріелторів, особливо багато людей приїхало з Лисичанська, Сіверськодонецька та Станиці Луганської.

Серед приїжджих з РФ великий попит на подобову оренду, тому багато хто купує квартири, щоб здавати їх в оренду. Заповзятливі ділки заробляють на цьому гарні гроші. І знову йдеться не про пересічних переселенців, які переїхали зі зруйнованих міст.

За даними ріелторів, мінімальна вартість квартири у Луганську на сьогоднішній день становить до 2 млн руб. Найдоступніша квартира, яка перебуває в поганому стані й потребує ремонту, обійдеться приблизно в 1,8-1,9 млн руб. Максимальна вартість не обмежена. Як зазначили ріелтори, врегулювати процес збільшення вартості неможливо, оскільки власник житла має право встановлювати будь-яку ціну на свою нерухомість.

Ціни на квартири у "трикутнику"

Міста т.зв. "трикутника" на Луганщині були сильно зруйновані під час "визволення". І хоча росіяни вже 2,5 роки зображують активне відновлення, окуповані Лисичанськ, Сіверськодонецьк та Рубіжне досі сильно зруйновані. Більше того, в містах склалася така обстановка, що багатьох вже напружує життя у "руському мирі".

Мабуть, саме тому багато хто вже не хоче будувати "світле майбутнє" у прифронтових містах і намагається продати свою вцілілу нерухомість, поки у місто не завітала чергова "бавовна" і за квартиру можна ще отримати хоч якісь гроші. Наприклад, як мешканці окупованого Рубіжного.

"В напівзруйнованому Рубіжному збільшилася кількість оголошень стосовно продажу нерухомості. Ті, хто залишався в місті, та ті, хто виїжджав вглиб захопленої території чи на рф, не бачать подальшого життя в цьому населеному пункті. Намагаються переоформити вцілілу квартиру за російським законодавством і позбутися її", - повідомляє Луганська ОВА.

На російському інтернет-сервісі "Авіто" часто з'являються оголошення про продаж квартир у Лисичанську, Сіверськодонецьку та Рубіжному. Переважно, продаються квартири в уцілілих будинках або тих, що були незначно пошкоджені під час обстрілів.

Лисичанськ

В окупованому Лисичанську продаються, як приватні будинки, так і квартири у багатоповерхівках. Ціни будинків коливаються від 1 500 000 руб. до 3 200 000 рублів. Ціни на квартири залежать від умов проживання.

Наприклад, однокімнатну квартиру на першому поверсі п'ятиповерхового будинку, що знаходиться за адресою: вул. Сосюри, б. 420 продають за 1 000 000 руб. Як зазначив автор оголошення, квартира цілком придатна для проживання: з централізованим опаленням, є газова колонка, встановлено нові металопластикові вікна з ґратами, металеві вхідні двері.

Двокімнатну квартиру з ремонтом, меблями та технікою, розташовану за адресою: квартал Дружби Народів, б. 16 (район РТІ / ГТВ) продають за 1 490 000 руб. Автор оголошення зазначив, що є світло, газ та вода.

Двокімнатну квартиру в районі РТІ / ГТВ, розташовану за адресою: квартал Східний, 16, продають за 1 600 000 руб. Автор оголошення пише, що у будинку зроблено капремонт, а документи на квартиру переоформлено за російським законодавством.

А трикімнатну квартиру в одноповерховому будинку, що знаходиться за адресою: вул. Василя Стуса, б. 110 продають за 400 000 руб. Так дешево, тому що відсутні умови для комфортного проживання: немає води, туалету, ванни, пічне опалення, а сам будинок поділений на трьох господарів.

Сіверськодонецьк

У Сіверськодонецьку, на бажання, можна купити і однокімнатні квартири, і житло побільше. Наприклад, однокімнатну квартиру на першому поверсі будинку, яка знаходиться за адресою: проспект Гвардійський, б. 5А продають за 1 100 000 руб. Вказано, що є газ, а квартиру новий власник отримає з меблями та холодильником.

Однокімнатна квартира з косметичним ремонтом, розташована за адресою: вул. Енергетиків, б. 66 обійдеться покупцю в 1 600 000 руб. Квартира продається з холодильником, кондиціонером, пральною машиною, водонагрівачем, плитою та деякими меблями. У будинку замінили вікна, тривають відновлювальні роботи, є світло, вода, газ. Документи для операції готові. Торг доречний.

Трикімнатні квартири набагато дорожчі. Наприклад, трикімнатна квартира по вул. Миколи Леонтовича (колишня Маяковського), б. 7 продається за 3 000 000 руб. У будинку проведено ремонтно-відновлювальні роботи, є газопостачання.

Трикімнатну квартиру за адресою: бульвар Незалежності України (колишній Дружби Народів), б. 14А пропонують за 2 950 000 руб. Зазначається, що документи на квартиру переоформлено за російським законодавством.

Рубіжне

Навіть у прифронтовому місті Рубіжне, яке сильно постраждало від обстрілів, і де відновлення відбувається дуже повільно, на продаж виставлені квартири.

Наприклад, однокімнатна квартира (37,7 м²) за адресою: проспект Московський, б. 27А продається за 1 100 000 рублів. Двокімнатну квартиру (46 м²) за адресою: проспект Переможців, б. 41 продають за 1 600 000 руб. Автор оголошення уточнив, що квартира – після капітального ремонту, а в самому будинку йде ремонт.

Трикімнатну квартиру (54 м²) з ремонтом за адресою: проспект Переможців, буд. 8 продають за 1 700 000 рублів, а 3-кімнатну квартиру (63 м²) за адресою: проспект Московський, б. 23 - за 2 500 000 рублів.

Чотирикімнатну квартиру (64,3 м²) на першому поверсі, яка потребує ремонту й розташована за адресою: вул. Менделєєва, б. 25 продають за 3 350 000 рублів.

Інформація про ціни на нерухомість використана з Telegram-каналу "]]>ТРИБУН | СХІД]]>".

Багато власників квартир, виставлених на продаж, самі не живуть в окупованих містах, здебільшого - укладають договори з ріелторами, пишуть довіреність на підготовку документів й з'являються у місті лише для укладання угоди, коли знайдено покупця та готовий повний пакет документів.

Щоправда, зовсім незрозуміло, хто купуватиме квартири у прифронтових зруйнованих містах. Місцеві жителі не мають таких грошей, а якби мали, то вони б із задоволенням перебралися у спокійні регіони РФ. Хіба що росіяни з депресивних, економічно відсталих регіонів Росії, для яких і зруйновані міста здаються "раєм". Але й вони навряд чи зможуть собі дозволити таку покупку...

Читайте також: Естонська рада у справах біженців пропонує допомогу мешканцям 8 областей: хто може претендувати на виплати у розмірі до 36 тисяч гривень

Читайте ще: Час "Ч" наближається, або Що буде з жителями Лисичанська, Сіверськодонецька та Рубіжного без паспортів РФ після 1 січня 2025 року

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк