17.09.2024, 08:02

Реальність почала напружувати і дратувати? Чому жителі Лисичанська скаржаться на місцеву владу?

Почему жители Лисичанска жалуются на местную власть? / Иллюстративное фото

Влада окупованого Лисичанська на Луганщині щосили намагається показати, що після приходу "руського миру" місто активно відновлюється, життя налагоджується, а люди можуть спати спокійно під захистом "визволителів". То чому ж місцеві жителі незадоволені діями влади й все частіше бомбардують скаргами та проханнями різні інстанції, аж до адміністрації російського президента?

Місто Лисичанськ було окуповане російськими військами на початку липня 2022 року. Щоправда, росіяни називають це "визволенням". Так вважали й багато місцевих "ждунів" та любителів "руського миру". То чому ж тепер вони незадоволені владою? Чим їм не подобається життя у "руському мирі"? Куди і про що пишуть скарги жителі окупованого Лисичанська, розповість Час Пік.

Показуха

Після того, як окупований Лисичанськ став підшефним містом Татарстану, оди на адресу російських "шефів" не вщухають. Підконтрольні окупантам інформаційні ресурси та російські ЗМІ старанно розповідають, скільки коштів та сил Татарстан вкладає у Лисичанськ, як "відновлюється та відроджується місто", як "шефи" дбають про підростаюче покоління.

Окупаційна адміністрація постійно звітує про виконаний обсяг робіт, показуючи "красиві картинки" про ремонт доріг, прибирання території, оновлення пам'ятників, поповнення автопарку...

Але найчастіше за кадром залишається те, що у місті великі проблеми з водопостачанням, чергову зиму багатьом доведеться провести без опалення, транспорт у сусідні міста ходить з перебоями, у місті немає стабільного мобільного зв'язку, більшості не доступний інтернет, багато хворих помирають через те, що "швидку" викликати неможливо... Можна ще довго перераховувати те, чим сьогодні незадоволені жителі Лисичанська.

І хоча російські пропагандисти розповідають, що за 2,5 роки після "звільнення" місто буквально "розквітає" на очах, місцеві жителі констатують, що "стало лише гірше". "Скільки можна знущатися з людей?", - запитують жителі Лисичанська.

Офлайн

Проблеми з мобільним зв'язком та інтернетом у Лисичанську почалися одразу після "визволення". Українські мобільні оператори припинили надавати послуги на частині територій Донецької та Луганської областей, а діяльність російських мобільних операторів окупанти так і не змогли налагодити. Більше того, вони намагалися перекрити всі "лазівки" тим, хто дзвонив на "українські" номери.

Окупанти вигадували різні причини відсутності зв'язку у місті: наслідки негоди, аварійні ситуації, військові дії. Пізніше головною причиною назвали – безпеку та турботу про людей, але всім було зрозуміло, що окупанти хочуть, щоб інформація про реальну ситуацію в закритому Лисичанську менше виходила назовні. Інтернет "відрубали" з тієї ж причини.

Наприкінці серпня почали з'являтися повідомлення, що в окупованому Лисичанську остаточно зник мобільний зв'язок. За словами місцевих жителів, зв'язок зник навіть у тих районах, де він раніше був доступний. Тепер необхідно виїхати з міста, якщо потрібно зателефонувати чи скористатися інтернетом.

Деякі мешканці заявляють, що "нічого страшного не відбувається", а інтернет та зв'язок можна отримати, встановивши спеціальне обладнання. Ці "корисні поради" дуже дратують більшість лисичан, які буквально виживають в окупованому місті.

"Нещодавно у "трикутнику" відрубали всі лазівки по мобільному та інтернет-зв'язку. Надії на повернення хоч якогось цивілізованого спілкування стало ще менше", "Не у всіх є такі величезні гроші, щоби це собі встановлювати. І з якого ми повинні купувати це все і додатково платити, якщо вишки і так стоять і люди рахунок на телефоні і так поповнюють", "Вже неодноразово доведено, що зв'язок та інтернет на обстріли не впливає. Є для цього супутники...", "Коли обстрілюють Луганськ, ім. зв'язок не вимикають", "Цікаво, як можна дістатися до телефону-автомата, щоб викликати швидку, коли на вулиці ніч, ти в іншому районі живеш і плюс комендантська година? Просто знущання з народу!", "За всіх померлих через відсутність зв'язку має хтось відповісти", - пишуть у мережі.

Вододефіцит

З водопостачанням у місті ситуація дуже плачевна. У багатьох районах води не бачили вже понад 2,5 роки. Там, де вона з'явилася, водою можуть скористатися лише мешканці нижніх поверхів багатоповерхівок. Решті доводиться носити воду самостійно, використовуючи колодязі, джерела, а скоро сніг з'явиться...

Багатьох "рятував" підвіз води – нехай рідко, але водовози приїжджали. Людям доводилося буквально "полювати" на водовози, вистоювати величезні черги, причому води іноді вистачало не на всіх. Новина про те, що водовози у міста забрали, і підвезення питної води більше не здійснюється, шокувала лисичан. Невдоволення серед місцевого населення наростає.

Багато хто пригадав владі "красиві обіцянки" забезпечити місто водою, відновити централізоване водопостачання, налагодити безперебійне підвезення води за графіком, пробурити свердловини по всьому місту.

"Ви не пробували у спеку тягати воду з джерела чи колодязя? Та ще під загрозою прильотів? Люди не вимагають нічого надміру. І так раз на тиждень возили, а в саме пекло припинили", "Поруч із моїм будинком живуть дві жінки за 80, самотні, і хоч і є поруч є озеро та джерела туди не пускають. Як таким людям бути?", "Це не те, що через пару місяців після звільнення, а вже більше двох років минуло. За гроші свердловини бурять, а як обіцяли пробурити, забули", "Винні у ситуації з водою мають бути покарані. І не якимись доганами, а мають бути порушені кримінальні справи та мають бути реальні терміни", "А за ситуацію з водою має не тільки місцева адміністрація відповідати, а й Пасічник. Це злочин і це нелюдяно", - пишуть у мережі.

Ми не "терпіли"!

Раніше мешканці окупованого Лисичанська так відкрито не висловлювали своє невдоволення місцевою владою. Хтось ще сподівався на обіцяні "покращення", а хтось просто боявся покарання. Але, мабуть, у людей терпець урвався і багато хто розуміє, що місто впевнено крокує "назад у минуле". Ось тільки у багатьох лисичан порушено причинно-наслідкові зв'язки - вони в усьому звинувачують місцеву владу, а не "руський мир".

Багато хто впевнений, що якщо міську та "республіканську" владу "замінити на росіян", то у Лисичанську відразу стане легше жити і всі проблеми буде вирішено. В адміністрацію президента РФ летять листи зі скаргами та проханнями розібратися та допомогти. А у відповідь? А у відповідь або тиша, або відписка, що лист надіслано для розгляду "владі ЛНР". Замкнене коло...

"В адміністрацію президента марно писати, вони переправляють тим, на кого скаржишся. Після кількох спроб перестав...", "Ми не нили 2 роки! Що змінилося? Стало тільки гірше!!! Скільки можна знущатися з людей?", "Чому ж тільки в ЛНР приймаються такі рішення, щоб люди жили як тварини у лісі?", "Це вже злочин проти людей і ніяких виправдань бути просто не може", "Але нас за дурнів тримають, типу про нас вони дбають", "Я вже давно думаю про те, що треба не з кожної проблеми писати окреме звернення, тому що їх буде тисяча, а писати конкретно скаргу одну, на владу! Нехай беруть їх за шкірку і перевіряють всю їхню діяльність, чим вони тут займаються!!! І перевіряють вздовж і впоперек!", "Вони тільки сплять і бачать, як людей побільше в кам'яний вік загнати та останні гроші витягнути! Поки не поставлять російських керівників, так усе і буде завжди", - пишуть в одному з місцевих чатів.

Російські пропагандисти "не відходять від верстата", створюючи нові сюжети про те, як активно відновлюється та розвивається Лисичанськ. Підконтрольні окупантам інформаційні ресурси невпинно розповідають, скільки гуманітарки отримали, вікон вставили, труб поміняли, комунікацій проклали, вулиць підміли… Однак усі ці "переможні казки" окупантів "псують" своїми скаргами місцеві жителі, які пролазять у мережу, незважаючи на спроби влади закрити всі лазівки, і "ріжуть правду-матку"...

Читайте також: Виплати продовжили, але не всім. Хто з переселенців отримуватиме виплати на проживання з 1 вересня?

Читайте ще: "Луганський клондайк": Окупанти шукають охочих добувати золото та срібло на території "ЛНР"

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк