01.09.2024, 09:32

Виплати продовжили, але не всім. Хто з переселенців отримуватиме виплати на проживання з 1 вересня?

переселенцы / Иллюстративная картинка

У серпні 2024 року спливає термін виплати допомоги на проживання для значної частини вразливих категорій внутрішньо переміщених осіб. Уряд ухвалив рішення з 1 вересня виплачувати держдопомогу переселенцям, які потребують підтримки. Хто з ВПО отримуватиме допомогу ще 6 місяців - до лютого 2025 року, розповість Час Пік.

В Україні понад 1,2 млн переселенців, які через війну змушені були залишити свої домівки, отримують державну допомогу на проживання. Допомога виплачується щомісяця на кожного члена сім'ї ВПО з вразливих категорій українців. У серпні 2024 року термін виплати допомоги на проживання для значної частини вразливих категорій переселенців закінчився. Як зазначили в Мінсоцполітики, до цих категорій належать внутрішньо переміщені особи, які отримували виплату щонайменше з липня 2023 року. Багато переселенців отримують допомогу півтора чи два роки, але є сім'ї, яким виплачують допомогу на проживання з моменту їх запровадження, тобто третій рік.

Незважаючи на це, уряд ухвалив рішення продовжити підтримку ВПО, які перебувають у найскладніших життєвих обставинах. Цим категоріям переселенців виплати продовжили ще на 6 місяців – до лютого 2025 року. Відповідні зміни 30 серпня було внесено до постанови КМУ від 20.03.2022 ]]>№332]]> "Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам".

Для тих ВПО, у яких в серпні 2024 року мав завершитись період виплат допомоги на проживання, ці виплати будуть автоматично продовжені. Проте, протягом місяця держава через управління соціального захисту проведе перевірку сімей, яким було призначено допомогу, на відповідність нормам чинної постанови чи порядку отримання виплат. Якщо фінансово-майновий стан цих сімей не змінився, вони отримуватимуть виплати до лютого 2025 року. Якщо відбулися суттєві зміни – у допомозі відмовлять.

Виплати буде продовжено автоматично, додатково нікуди звертатися не потрібно. Однак, якщо переселенець має право на виплату, а допомога не була продовжена автоматично, необхідно звернутися до органу соціального захисту населення або Центру надання адміністративних послуг.

Варто зазначити, що критерії отримання права на виплату не змінилися: вони залишаються такими ж, якими були при переназначенні допомоги для сімей, які зверталися з заявами з березня 2024 року.

Хто з ВПО має право на допомогу від держави

З березня 2024 року головним показником для призначення виплат є матеріальна спроможність переселенців. Для нарахування допомоги береться до уваги сукупний дохід родини, який у розрахунку на одного члена сім'ї має становити не більше 9 444 гривень.

На соціальну виплату мають право:

  • родини, чий дохід на особу менше 9 444 грн;
  • родини з дітьми до 14 років, що проживають в зоні активних чи можливих бойових дій, або ж в умовно безпечних регіонах, де діти не мають змогу вчитися офлайн;
  • родини, де один з членів сім’ї доглядає за особою з інвалідністю I групи або дитиною до 18 років (з інвалідністю віком або важкою хворобою);
  • діти до 14 років, які прибули без супроводу батьків (за заявою особи, яка перебуває у родинних відносинах);
  • вагітні жінки, починаючи з 30 тижня вагітності.

До найбільш вразливих категорій переселенців належать:

  • пенсіонери, у яких розмір пенсії не перевищує 9 444 гривень;
  • люди з інвалідністю І або ІІ групи, діти з інвалідністю віком до 18 років, тяжкохворі діти;
  • діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування віком до 23 років.

Сума виплат для внутрішньо переміщених осіб становить 2 тис. грн щомісячно. Крім цього, на кожну дитину виплачують 3 тис. грн щомісячно.

Евакуація

В Україні триває евакуація населення з прифронтових населених пунктів. Переселенці з небезпечних регіонів, зокрема, з Луганщини та Донеччини, також мають право на допомогу на проживання. При цьому важливо, щоб вони відповідали критеріям порядку надання допомоги на проживання ВПО. Крім того, евакуйовані переселенці можуть одержати одноразову виплату в розмірі 2-3 тис. гривень.

Згідно з постановою Кабміну від 21 жовтня 2022 р. ]]>№1195]]>, у зв'язку з евакуацією грошова допомога виплачується: особам, евакуйованим з районів проведення військових (бойових) дій (можливих бойових дій) за умови, що такі особи не отримували допомогу від міжнародних організацій та грошову допомогу під час евакуації. При цьому йдеться саме про централізовану евакуацію поїздом або автобусами.

У пункті евакуації АТ "Укрпошта" або АТ "Укрзалізниця" після перевірки відомостей виплачують допомогу: 3 тис. гривень – для осіб з інвалідністю та дітей, 2 тис. гривень – для інших осіб. Грошову допомогу при евакуації виплачують лише один раз.

Читайте також: "Не позбавляйте нас віри": Як одне рішення чиновників може перевернути життя переселенців з Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного

Читайте ще: Безкоштовне перевезення речей: як переселенцям з Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного подати заявку на послугу

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк