24.08.2024, 07:02

"Луганський клондайк": Окупанти шукають охочих добувати золото та срібло на території "ЛНР"

"Луганский клондайк" / Иллюстративное фото

Невелике село Бобрикове в Антрацитівському районі Луганської області окупанти планують найближчим часом перетворити на "луганський клондайк". Наразі росіяни шукають охочих добувати золото та срібло на території "ЛНР".

Де знаходиться "Ельдорадо" Антрацитівського району, та звідки на Луганщині золото, розповість Час Пік.

Аукціон Югнедра

Департамент з надрокористування по Південному федеральному округу оголосив аукціон на право користування надрами Бобриківського родовища золото-сульфідних руд на території т.зв. "Луганської Народної Республіки". Аукціон з золотих руд на Донбасі Югнедра планує на 30 вересня, дата закінчення прийому заявок – 11 вересня. Переможець аукціону отримає ліцензію строком на 20 років на розвідку та видобуток рудного золота та срібла в "ЛНР".

Ділянка надр розташована у Нагольному рудному районі Донбасу (Нагольний кряж). В адміністративному відношенні Бобриківське родовище розташоване за 1,7 км на південь від села Бобрикове Антрацитівського району Луганської області. Село розташоване на річці Нагольній, на південь від населеного пункту проходить кордон України з Росією. З 2014 року знаходиться на непідконтрольній Україні території.

Ділянка Нагольний кряж, що передається у користування, містить у своїх надрах золото та срібло, що видобуваються з рудних родовищ.

Аукцион Югнедра

"Золота лихоманка"

Про мрії створити свій "золотовалютний резерв" ще у 2015 році говорив колишній ватажок "ЛНР" Ігор Плотницький. Для цього він планував використати родовище на території регіону.

У 2017 році він заявив про плани розпочати у 2018 році промислову розробку золоторудного родовища, що знаходиться в "республіці". За його словами, відкриття "золотої шахти" відкладалося через нестачу фінансування. Плотницький зазначив, що лише розвідка покаже "наскільки серйозна ця жила та розсипи". Він зізнався, що не сподівається на надприбутки, але за будь-якого результату це буде "показник" для "республіки".

Мріям та планам так і не судилося збутися... Тепер за справу взялися російські "визволителі"...

"Ельдорадо" на Луганщині

Про наявність золотовмісних руд у передгір'ях Донецького кряжу стало відомо в XIX столітті. В результаті проведених досліджень було встановлено, що єдине придатне для видобутку золота родовище золотовмісної руди знаходиться біля села Бобрикове Антрацитівського району Луганської області. Вперше про нього стало відомо у 1906 році, коли один з родичів поміщика Бобрикова - генерал-лейтенант Клунніков здав проби у мінералогічну лабораторію Петербурзької Академії Наук. Лабораторія визначила вміст золота - 3 грами на тонну.

Проте, видобувати дорогоцінний метал у такому небагатому родовищі вручну було невигідно на той час, тож про "золоту тему" надовго забули. Повернулися до неї лише в середині 90-х років XX ст. На цій ділянці неодноразово намагалися вести видобуток, проте згодом розробки зупинялися. Бобриківське родовище вважалося не найбагатшим з наявних у країні.

Наприкінці 2013 р. австралійська компанія Korab Resources Limited повідомила про початок буріння першої свердловини на Бобриківському золотоносному родовищі на Луганщині. Тут же вона планувала побудувати збагачувальний комплекс, навіть була закладена капсула на місці передбачуваного будівництва. Видобуток планували вести кар'єрним способом. Австралійська компанія планувала вкласти в проект близько 50 млн доларів.

Бобриківське золоте родовище було відкрито у 60-х роках 20 століття радянськими геологами. З 1997 року його освоювала компанія "Донецький кряж", створена донецькими бізнесменами. До 2010 року підприємство відправляло руду на переробку на Придніпровський хімзавод. Загалом з 1997 до 2001 року було поставлено 10 тис. тонн руди, з якої вдалося видобути близько 40 кг золота. Згодом кар'єр на кілька років заморозили.

З 2008 року у проєкт увійшла австралійська компанія Korab Resources. Було створено нову спільну компанію Lugansk Gold з реєстрацією в Австралії, 69% належали австралійцям, 31% - донеччанам. За кілька років австралійці викупили всі частки в Lugansk Gold й стали повноправними власниками Бобриківського родовища. Там було облаштовано шахту глибиною 40 м, з якої збиралися добувати золото.

Карьер Бобриковского месторождения золота / Фото: Udav Карьер Бобриковского месторождения золота / Фото: Леон Нагольный

Не все, що блищить...

Російський вчений, доктор геолого-мінералогічних наук Сергій Парада заявив, що крім вугілля Донбас багатий і на інші цінні метали, такі як свинець, цинк, мідь, а також золото. За його даними, тільки в "ЛНР" може бути близько 100 тонн золота.

Як зазначив ректор Донецького національного технічного університету Олександр Анопрієнко, ще до входження до складу РФ Донбас за запасами антрациту у світі входив у трійку лідерів, поступаючись місцем лише Росії та Китаю. Крім того, Донбас багатий і рідкоземельними металами, зокрема, літієм, який вважають нафтою майбутнього. За словами ректора ДонНТУ, метану в регіоні знаходиться стільки ж, скільки й вугілля. А в тій частині Донбасу, де зараз точаться бої, є поклади сланцевого газу. Під час розвідувальних робіт тих родовищ було знайдено поклади газу та інших корисних копалин, запаси яких можуть обчислюватися в трильйонах.

Тепер стає зрозумілим, чому росіяни так намагаються захопити Донбас. Усі розмови про "звільнення" мирних жителів лише "ширма", щоб прикрити своє шалене невгамовне бажання стати володарями місця, повного незліченних скарбів.

Зараз росіяни шукають охочих добувати золото та срібло на території "ЛНР". На Бобриківському родовищі, яке має законного власника. Але коли це зупиняло росіян? Чи будуть у "плюсі" місцеві жителі? Звісно ж ні! Окупанти розграбують та вичавлять усе, що можна, залишивши по собі розруху, пустку та величезні кладовища. Заради своєї наживи росіяни гроблять найбагатший регіон України, прикриваючись "добрими намірами"...

Читайте такоже: Гуманітарний коридор у бік України для жителів Курської області: прийняти не можна залишити?

Читайте ще: Безкоштовне перевезення речей: як переселенцям з Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного подати заявку на послугу

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк