19.08.2024, 06:07

Гуманітарний коридор у бік України для жителів Курської області: прийняти не можна залишити?

Гуманитарный коридор в сторону Украины для жителей Курской области / Иллюстративное фото

Як стверджують у Кремлі, "СВО йде за планом". Невідомо, що входить до цих кремлівських "наполеонівських планів", але лінія фронту поступово перемістилася на територію самої РФ. І ось вже ЗСУ щодня розширюють зону бойових дій на території Курської області та просуваються вперед, створюючи "буферну зону". У межах цієї зони знаходяться цивільні росіяни, яким Мінреінтеграції пропонує евакуюватися на територію України. Пропозиція "прихистити" росіян шокувала українців. Не всі розуміють, що саме пропонують українські чиновники, обіцяючи допомогу мешканцям Курської області.

Що конкретно пропонує українська сторона і що сьогодні відомо про відкриття гуманітарного коридору в бік України для жителів Курської області, розповість Час Пік.

"Буферна зона"

Українська армія вже другий тиждень продовжує наступ в Курській області, утворюючи "буферну зону". Як зазначили у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, Сили Оборони створюють зону безпеки на території РФ, що прилягає до території України, з метою захисту прикордонних областей (насамперед прикордоння Сумщини).

У Мінреінтеграції заявили, що цивільні росіяни, які перебувають у межах зазначеної зони, перебувають під захистом міжнародного гуманітарного права, якого Україна повністю дотримується. Саме тому силами українських військових планується:

  • проведення гуманітарних операцій з метою підтримки цивільних осіб у межах зазначеної зони.
  • відкриття гуманітарних коридорів для евакуації цивільних осіб: як у бік росії, так і в бік України.
  • допуск міжнародних гуманітарних організацій в зазначену зону з метою гуманітарного реагування, а також моніторингу гуманітарної ситуації.

"Створення буферної зони на території Курської області - крок, який покликаний захистити наші прикордонні громади від щоденних ворожих обстрілів...

Через постійний російський терор першочерговій евакуації підлягає населення з 183 населених пунктів 15 територіальних громад Сумської області. Вже евакуйовано понад 20 тисяч людей, з яких майже 2,5 тисячі дітей", - ]]>написав ]]>міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко в Telegram. Він зазначив, що тільки з початку літа росіяни завдали понад 2 тис. ударів по території Сумщини, застосовуючи ракети, артилерію,КАБи, ударні дрони, міномети.

Уповноважений з прав людини Дмитро Лубинець в ефірі національного телемарафону ]]>заявив]]>, що на території Курської області військовослужбовці ЗСУ чітко дотримуються норм міжнародного гуманітарного права. На підставі Женевської конвенції ЗСУ беруть у полон російських військових, не піддаючи їх тортурам і жорстокому поводженню. Також українські військові займаються гуманітарною допомогою місцевим жителям, надаючи продукти, воду, ліки.

"Гуманітарний коридор"

Віцепрем'єр-міністерка, міністрка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук заявила, що у зв'язку з можливим погіршенням гуманітарної ситуації на прилеглих територіях Курської області РФ Україна має бути готова до прийому російських біженців. Саме з цією метою Мінреінтеграції відкрило цілодобову гарячу лінію для жителів Курської області, яким потрібна гуманітарна допомога або які хочуть залишити зону бойових дій гуманітарним коридором.

Ирина Верещук

За словами Верещук, зараз із військовими опрацьовується можливий маршрут гуманітарного коридору для цивільних осіб з Курської області до Сум. Також є можливість росіянам евакуюватися у бік РФ, проте російська сторона досі не зробила офіційного запиту щодо гуманітарного коридору. По суті, Росія просто кинула своїх громадян, більш того, намагаючись відкинути ЗСУ, російська армія безжально б'є по своїх населених пунктах.

"Транзитні пасажири"

Після заяви Верещук про російських біженців емоції українців зашкалюють. Українці не готові приймати на своїй землі росіян, які підтримували т.зв. "СВО" та Путіна...

Верещук в ефірі "Суспільного" спробувала пояснити, що йдеться не про евакуацію росіян на територію України, а просто про виведення їх з території Курської області гуманітарним коридором. За її словами, ані сил, ані коштів Україна не витрачатиме на російських біженців. Проте, вона так і не змогла відповісти на запитання ведучих: "Що буде з росіянами, які вийдуть гуманітарним коридором?"

Всім зрозуміло, що біженців потрібно буде десь розмістити (нехай на якийсь час), їх потрібно буде годувати (нехай і недовго), надати медичну допомогу (бо це будуть жінки, діти та старі), а потім ще й допомогти з відправкою до місця призначення. Хто і як все це робитиме? Запитань поки що більше, ніж відповідей.

Швидше за все, зараз відбувається пошук вирішення саме цих проблем. Цілком можливо, що на допомогу Україні прийдуть благодійні міжнародні організації.

Чи готові українці дати прихисток російським біженцям?

З одного боку, українці розуміють, що потрібно суворо дотримуватись міжнародних конвенцій, які захищають цивільне населення. З іншого боку - не хочуть приймати представників країни, яка принесла Україні стільки горя. До того ж, є небезпека, що з потоком біженців в Україну можуть зайти диверсанти чи агенти, які працюватимуть на російські спецслужби.

Намагаючись знизити градус напруги, Ірина Верещук зазначила, що поки що ніхто з росіян не виявив бажання скористатися гуманітарним коридором. Але це поки що... На російському телебаченні вже відкрито висловлюються думки про те, що можливо "доведеться пожертвувати" територіями РФ, зайнятими ЗСУ. А це означає, що російська армія стиратиме їх з лиця землі, як робила це з українськими містами та селами. От тоді й з'являться біженці, які бігтимуть стрімголов у ненависну їм Україну...

Читайте також: "Сюрприз" для українців від НБУ: перекази коштів з картки на картку строго обмежать

Читайте ще: Житло стало доступнішим? Важливе рішення Кабміну відкриває переселенцям можливості придбати власну нерухомість

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк