Мігрень або «нормальний» головний біль? Дізнайтеся, як помітити різницю

Ольга Станішевська | Все новости автора

Мігрень - це повторюванний, зазвичай одностороній, пульсуючий головний біль. За оцінками, від нього страждають до 20% населення. Найчастіше це люди середнього віку. Що важливо, від цього страждають більше жінок, ніж чоловіків. Також варто додати, що як частота виникнення, так і масштаби болю при мігрені, здатної паралізувати повсякденне життя, означають, що це захворювання як і раніше є серйозним викликом для медицини. Часто мігрень також плутають з «звичайними» головними болями, і це два різних недуги. На сайті apteka-ds ви маєте можливість придбати таблетки від головного болю для різних симптомів. Але варто вміти його розріняти, адже ефективне знеболювання починається з правильного діагнозу. Спочатку трохи історії

Вперше мігрень була описана в 1 столітті нашої ери в сучасній Туреччині. Це зробив Аретей Каппадокійський, який дав її характеристики. У свою чергу, у 2 столітті нашої ери Гален висунув теорію, яка свідчила: «У стані здоров'я повинний бути зв'язок між судинами всередині і зовні черепа, через який можуть виходити пари і рідини. Але якщо цей зв'язок зміниться, то деякі частини тіла відправлять в мозок шкідливі пари і рідини».

Варто додати, що вже тоді було помічено, що вона відрізняється від інших видів головного болю і виділяється як окреме захворювання.

«Звичайний» головний біль

Коли ми отримуємо «звичайний» головний біль, відчувається вся голова. З іншого боку, при мігрені виникає односторонній пульсуючий біль, який посилюється при виконанні повсякденних справ. Що також відрізняє мігрень від «звичайних» головних болів, так це їхня підвищена чутливість до світла, звуку і різних запахів.

Типи мігрені:

  • Мігрень без аури - найчастіша форма захворювання. Для неї характерний синдром нездужань тривалістю від 4 до 72 годин, найбільш неприємним з яких є сильний пульсуючий головний біль, що розповсюджується в основному навколо скронь.
  • Мігрень з аурою зустрічається рідше і вражає від 15% до 25% всіх страждають на мігрень. Для неї характерні виникнення так званої аури - набір симптомів, що передують нападу головного болю. До них, зокрема, відносяться оборотні порушення зору і поколювання в руках.

Характерні симптоми:

 

  • Напади виникають періодично, тривають до 72 годин і не пов'язані з будь-яким захворюванням;
  • Причини аури перед початком нападу - порушення зору, поколювання в руках, шум у вухах, запаморочення;
  • Односторонній пульсуючий біль, що підсилюється від повсякденної діяльності;
  • Напади, що виникають у жінок між 2 і 3 днями менструального циклу;
  • Світлобоязнь;
  • Нудота і блювання;
  • Надмірна чутливість до звуку.

 

Як лікувати?

В аптеках продаються знеболюючі. Засоби, що володіють типовим протимігренозною дією, можна отримати тільки за рецептом лікаря. Ліки цього типу знімають біль і інші симптоми, такі як нудота і світлобоязнь. Тому лікування мігрені завжди має проходити під пильним медичним наглядом.

Можуть допомогти трави - пижмо, білокопитник і коріандр. Однак, якщо у вас проблеми зі згортанням крові, не використовуйте пижмо, а коріандр може викликати реакції світлочутливості. Також не варто готувати самостійно лікарські препарати з білокопитника, так як він містить токсичні для печінки з'єднання. У випадку з цією травою єдиний варіант - купити готові добавки.

Ми не замінюємо вам професійні медичні поради. Перед зверненням до терапевта ставитеся до наших пропозицій тільки як до крайньої необхідності. При будь-якого хронічного головного болю беззастережно слід проконсультуватися з лікарем.