27.01.2019, 09:27

Що таке система ProZorro і в чому полягають її переваги?

Анастасия Ягужинская | Все новости автора

Час невпинно рухається вперед і сьогодні традиційна система тендерів здається безнадійно застарілою. Вона має безліч недоліків. Одним з головних її недоліків є відносна закритість всієї процедури. Безсумнівно, це дає прекрасну можливість для ведення корупційної діяльності. Однак досить недавно в Україні була створена система "Прозорро", яка покликана зробити весь процес публічних державних закупівель максимально прозорим.

Всю інформацію про систему "Прозорро", тендерах і держзакупівлі ви завжди можете знайти на сайті tender.uub.com.ua, який є офіційно акредитованим майданчиком системи державних закупівель "ProZorro".

“Прозорро” є свого роду унікальною електронною системою, яка дозволяє абсолютно будь-якій людині відстежити абсолютно всі операції, вироблені в рамках конкретної угоди. Причому реалізовано це досить зручно. На сайті присутній спеціальний аналітичний модуль, який дозволяє максимально швидко і просто відстежувати будь-які угоди.

На даний момент ця система практично не має аналогів і визнана кращою в світі. Примітно також і те, що розробники створили програму "для народу", не переслідуючи комерційний успіх і не обкладаючи свій винахід авторськими правами.

В даний момент, відповідно до закону України "Про публічні закупівлі" всі закупівлі повинні проводитися через цю електронну систему. Це нововведення позитивно позначається на прозорості всіх угод.

Взагалі електронна система "Прозорро" не тільки робить угоди максимально прозорими, але і більш зручними. Завдяки даній системі, процедура закупівлі стандартизується і стає зрозумілою практично кожному.

Сама система працює за таким принципом. Всі торги через систему "Прозорро" проходять в кілька стадій. Першою стадією є оголошення закупівлі. Слідом за цим йде уточнення всіх ключових питань, що стосуються закупівлі. Далі йде прийом пропозицій від різних постачальників. При цьому засекреченими залишаються як імена учасників, так і вартість, що сприяє здоровій і чесній конкуренції. На наступній стадії вартість опубліковується, проте імена учасників як і раніше залишаються засекреченими. Учасники максимально знижують розцінки за свою продукцію, тим самим усуваючи конкурентів. Далі імена учасників стають відомі. Якщо компанія-переможець здатна виконати умови угоди, то з нею підписується контракт. Далі з тендером може ознайомитися будь-хто.

До речі, примітно і те, що сама назва повністю розкриває всю суть системи. В українській мові "прозоро" означає "прозорий". Досить логічно, що саме це слово співзвучне з назвою системи. Також суть "Прозорро" розкривається і в слогані, який говорить "всі бачать все". І дійсно, абсолютно кожна людина може переглянути будь-які нюанси тієї чи іншої угоди.

Теги новостей: 
Рубрика - Правозащитник: