Як відновити загублені документи на нерухомість та до яких служб потрібно звертатися в цьому випадку?

Андрей Трофимов | Все новости автора

Зіпсовані чи втрачені документи на майно – безумовно, прикра подія. Але законодавство України передбачає такі випадки і визначає порядок відновлення втрачених документів. Як відновити документи і чи взагалі є необхідність їх відновлення – залежить від виду загубленого документа, передає Час Пік, посилаючись на інформацію Міністерства юстиції.

<

В Цивільному кодексі України (ч. 1 ст. 182, ч. 4 ст. 334) визначається, що право власності на нерухомість та інші речові права, як і виникнення, обмеження, перехід, припинення цих прав мають проходити державну реєстрацію. Від дати державної реєстрації права вважаються такими, що виникли.

Згідно з Законом «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (ст. 2), під реєстрацією прав на нерухомість та їх обтяження розуміється те, що держава офіційно визнає й підтверджує факт набуття, зміни чи припинення речових прав на майно, а також обтяження вказаних прав, вносячи відповідні записи у Державний реєстр речових прав на нерухоме майно. Саме ці записи, а не власне документ, є підтвердженням, що громадянин має права на нерухоме майно.

Водночас слід пам’ятати, що державна реєстрація прав можлива лише якщо особа має документи, що згідно з законодавством підтверджують певні її права на нерухомість (п. 14 ч. 1 ст. 27 Закону).

Якщо такий документ був втрачений чи зіпсований, Закон України «Про нотаріат» передбачає видачу дубліката Державним нотаріальним архівом. Якщо примірник документа ще не був переданий до архіву, дублікат видає уповноважена особа, яка видавала оригінал, – нотаріус або посадова особа місцевої виконавчої установи.

Також законодавство передбачає механізм внесення у Державний реєстр прав записів про такі права на майно, які були зареєстровані до 1 січня 2013 року за діючим на той час законодавством, якщо власник нерухомості загубив свідоцтво про право власності або державний акт про володіння ділянкою землі.

Порядок державної реєстрації речових прав на нерухоме майно

Порядок державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (п. 53) визначає, що повинен зробити громадянин для державної реєстрації прав, зареєстрованих до початку 2013 року, у разі втрати або неналежного фізичного стану документів. Власнику майна слід надати копію примірника загубленого чи зіпсованого документа в разі, якщо вона є, а також подати оголошення про втрату документа у друковане періодичне видання загальнодержавного або регіонального розповсюдження (у регіоні, де знаходиться майно).

Якщо ж власник загубив документ, виданий після 1 січня 2013 року, то дані про державну реєстрацію відповідних прав, враховуючи й відомості про підстави виникнення прав, вже є у Державному реєстрі. Спираючись на відомості, що занотовані у Державному реєстрі прав, особа здатна за законом вчиняти дії, результатом яких є набуття права власності на нерухомість, зміна або припинення таких прав.

Порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України визначає, що відчуження та застава майна повинні посвідчуватися за умови надання громадянином документів про право власності або довірчої власності на це майно. Якщо ж право власності на нерухомість зареєстроване записом у Державному реєстрі прав – підтверджуючі документи не потрібні.

Тож, якщо власник нерухомого майна з якоїсь причини не має документів про право власності, але це право зареєстроване у Державному реєстрі – тоді немає жодних підстав для обмеження власника у праві розпоряджатись своїм майном.

 

Теги новостей: 
Рубрика - Правозащитник: